Доступність посилання

ТОП новини

Януковича від імені промисловців попросили відкласти угоду з ЄС на рік


Віктор Янукович
Віктор Янукович
Народний депутат із фракції Партії регіонів Валентин Ландік пропонує президентові України Віктору Януковичу відкласти на рік підписання угоди про асоціацію з Європейським союзом.

Як повідомляє прес-служба глави держави, під час зустрічі з Януковича з представниками Українського союзу промисловців і підприємців і Федерації профспілок України Ландік розповів про проблеми з експортом продукції до країн-членів Митного союзу.

«У нас сьогодні величезні проблеми з Росією, Казахстаном, куди ми відвантажуємо понад 50% продукції», – сказав депутат, зазначивши, що українська продукція може стати неконкурентоспроможною після підписання угоди з Європейським союзом про асоціацію, оскільки в такому випадку обсяги експорту українських товарів до країни Митного союзу будуть обмежені.
«Якщо це можливо, давайте підписання на один рік поки що перенесемо. Ще дайте нам можливість підготуватися, дайте можливість закупити обладнання. Це велике прохання не лише моє, це велике прохання промисловців», – сказав Ландік.

«Я уважно прочитав ваші листи, звернення та пропозиції. Поділяю ваше занепокоєння ситуацією, яка є в країні», – цитує Януковича його прес-служба.

Президент зазначив, що гостра ситуація, зокрема, спостерігається у будівельній галузі, машинобудуванні. «Деякі заводи вже працюють неповний робочий день і скорочується заробітна плата, є загроза втрати робочих місць», – сказав глава держави. За його словами, така ситуація є неприпустимою і потребує негайного вирішення. «Є різні підходи, є різні пропозиції», – сказав Янукович.

Як інформує президентська прес-служба, 11 листопада 2013 року голова ФПУ Юрій Кулик звернувся до Януковича з листом, в якому, зокрема, зазначив, що «до Федерації профспілок України надходять численні звернення від профспілкових організацій, членів профспілок, в яких висловлюється глибоке занепокоєння погіршенням в останні місяці економічного стану підприємств через ускладнення виробничих зв’язків з партнерами, зокрема в Російській Федерації й інших країнах СНД».

З листом до глави держави звернувся також президент УСПП, народний депутат Анатолій Кінах: «У зв’язку з зупиненням Росією сертифікатів на постачання продукції транспортного машинобудування зупиняються такі підприємства, як «Азовмаш», Стаханівський вагонобудівний завод, «Дніпровагонмаш», Крюківський вагонобудівний завод. Аналогічні проблеми виникли на підприємствах кондитерської галузі (Вінниця, Маріуполь тощо). Через негативну зовнішню кон’юнктуру зупинилися підприємства хімічної галузі (Сіверськодонецьк, Черкаси, Рівне). Дуже серйозна ситуація у зв’язку з відсутністю ринків збуту продукції склалася в галузях авіа-, автобудівництва».

Україна планує підписати угоду про асоціацію з ЄС на саміті у Вільнюсі цього місяця.
XS
SM
MD
LG