Доступність посилання

ТОП новини

«Нове британське кіно»: принцеса Діана, Франкенштейн і безхатченки


Київ – В Україні стартував 13-й фестиваль «Нове британське кіно». У кінотеатрах одинадцяти міст України з 13 по 20 листопада традиційно покажуть найкращі стрічки Великобританії за минулий рік. Серед них чотири повнометражні фільми, добірка короткометражок «Британія коротко» та спеціальні стрічки-події: біографічна мелодрама «Діана: Історія кохання», «Егоїстичний велетень» у партнерстві з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та фільм про знаменитий проект Королівського національного театру «Франкенштейн».

Фестиваль «Нове британське кіно-2013» стартував у Всесвітній день доброти. Цей день як найкраще підійшов для спеціального допрем'єрного показу біографічної мелодрами Олівера Хіршбігеля «Діана: Історія кохання», кажуть організатори фестивалю. Стрічка розповідає про два останні роки життя принцеси Діани і її стосунки з доктором Хаснатом Ханом. Деякі з друзів покійної принцеси стверджували, що саме цей пакистанський хірург був коханням усього її життя, а за кілька місяців до своєї загибелі у серпні 1997 року Діана нібито робила все, щоб стати його дружиною. Роль Леді Ді у фільмі зіграла дворазова номінантка на премію «Оскар» Наомі Воттс, розповідає генеральний директор компанії «Артхаус Трафік» Денис Іванов.

Трейлер фільму «Діана»

Глядачі побачать Діану, яку грає Наомі Воттс, звичайною жінкою, яка теж миє посуд, яка любить, яка страждає
Денис Іванов
«Глядачі побачать Діану, яку грає Наомі Воттс, звичайною жінкою, яка теж миє посуд, яка любить, яка страждає. Там будуть розкриватися деякі історії, які траплялися з нею, але які ніколи не потрапляли у пресу. Фільм знятий за книгою учасника тих подій, тому я можу сказати, що це буде незвичний погляд на королівську особу», – розповів він.

Серед спеціальних подій фестивалю організатори відзначили і знаменитий проект Королівського національного театру – кіноверсію постановки лауреата «Оскара» Денні Бойла «Франкенштейн» з Бенедиктом Камбербетчем і Джонні Лі Міллером у головних ролях. У Британії цей фільм уже подивилось понад 1,5 мільйона глядачів. Як і в минулому році, на фестивалі буде представлена колекція короткометражних фільмів-номінантів на премію Британської кіноакадемії (BAFTA-2013) – добірка «Британія коротко».

«Я не бачив Арбора чи Свіфті, перед моїми очима були Саша, Ігор, Ваня…»

А от закривати фестиваль 20 листопада у ще одну важливу дату – Всесвітній день захисту дитини – буде перша повнометражна робота британського режисера Кліо Барнарда «Егоїстичний велетень». Фільм був відзначений призом Label Europa Cinemas на цьогорічному Каннському кінофестивалі.
Трейлер фільму «Егоїстичний велетень»

Незважаючи на те, що події фільму відбуваються у Великобританії, у розвинутій країні, ми можемо провести паралелі з Україною
Руді Лухманн
«Головні герої фільму – два підлітки Арбор і Свіфті. Вони походять із неблагополучних сімей і вони змушені працювати, збираючи металолом на вулиці. З одного боку, фільм показує незахищеність дітей, а з іншого боку – їхню силу і стійкість. Мета фільму – привернути увагу і змусити задуматись. Мене вразило те, що незважаючи на те, що події фільму відбуваються у Великобританії, у розвинутій країні, ми можемо провести паралелі з Україною. Коли я дивився фільм, я не бачив Арбора чи Свіфті, перед моїми очима були Саша, Ігор, Ваня», – розповідає заступник глави ЮНІСЕФ в Україні Руді Лухманн.

Подивитись фільми фестивалю «Нове британське кіно-2013» можна у кінотеатрах Києва, Львова, Одеси, Полтави, Тернополя, Донецька, Дніпропетровська, Чернівців, Вінниці, Запоріжжя та Харкова. У Британській Раді в Україні, яка є співорганізатором фестивалю, наголошують, що для українців це можливість не лише переглянути кінематографічні новинки Британії, але й переглянути ці фільми в оригіналі, відчути живу англійську, почути справжні голоси відомих акторів.

Анонс програми фестивалю «Нове британське кіно»
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG