Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» занепокоєний надійністю українського транзиту до ЄС взимку


Російський «Газпром» занепокоєний темпами відбору газу Україною з підземних сховищ. Як заявив заступник голови правління російського газового монополіста Віталій Маркелов, це може унеможливити транзит російського газу до європейських споживачів взимку.

«Українські колеги закачали до ПСГ цього року лише 17,6 мільярда кубометрів газу, і цього дуже мало. Існують високі ризики проходження осінньо-зимового періоду. Для безперебійного транзиту газу треба було закачати 21,5 мільярда кубів газу», – сказав Маркелов.

«Але сьогодні українські колеги почали відбір газу з ПСГ, коли зимовий період ще не настав. За таких темпів відбору до початку похолодання в ПСГ України може залишитися близько 14 мільярдів кубометрів. Це катастрофа. За таких умов транзит газу з Росії у зимовий період неможливий унаслідок того, що газу в підземних сховищах не вистачить для компенсації відбору споживачами України», – сказав заступник голови правління «Газпрому».

За його словами, російська сторона «отримує шквал дзвінків». «Споживачі в Європі занепокоєні ситуацією, що склалася. Усі розуміють ризики. Ситуація серйозна. Ми готові шукати компроміси і сподіваємося, що рішення знайдемо», – підсумував Маркелов.

Водночас начальник департаменту зовнішньоекономічної діяльності «Газпрому» Павло Одеров заявив, що російська компанія розглядає можливість надання «Нафтогазу України» нових розстрочок на оплату газопостачань.

За його словами, Україна від 2012 року регулярно просила надати відстрочку платежів. «За серпень і жовтень є заборгованість, що ще не погашена. Розглядається можливість надання відстрочки», – додав Одеров.

Вчора міністр енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький заявив, що «Нафтогаз України» може не купувати газ у «Газпрому» до кінця цього року. За його словами, на сьогоднішній день потреби в газі істотно скоротилися, зокрема через теплу погоду.

Останніми роками Україна власним коштом закуповувала у «Газпрому» газ для заповнення своїх газосховищ, щоб тим самим за свої гроші допомагати російському монополістові виконувати зобов’язання перед західними покупцями у зимовий час; «Газпром» відмовлявся заповнювати ці сховища необхідним йому газом за власний рахунок. Цього року Україна значно зменшила обсяги таких закупівель газу на користь «Газпрому», що викликало значне невдоволення у Москві.
XS
SM
MD
LG