Доступність посилання

ТОП новини

Які найбільші страхи Януковича? (Огляд преси)


Київ – Віктор Янукович обирає між двома страхами. Але боїться він не кремлівських погроз або прикростей від ЄС, стверджує тижневик «Коментарі». Перший страх Януковича, на думку журналістів, – це брудні вибори в березні 2015 року, новий Майдан, силовий сценарій, людські жертви, вихід ситуації з-під контролю. Другий страх – це Юлія Тимошенко в Німеччині вже зараз, за рік і чотири місяці до виборів. Віктору Федоровичу дуже важливо виграти вибори зі значною перевагою – хоча б такою, як у 2010 році, а бажано ще більшою, але притому чистою. Саме для цього йому потрібна угода про асоціацію з Євросоюзом, наголошує видання. Вигоди для чийогось бізнесу (нехай навіть це бізнес Ахметова) або особисте місце в історії – мотиви другорядні, а от переконлива перемога на виборах – це справді цінна річ. Про це йдеться в статті «Європа на двох».

Для України шанси підписати Угоду про асоціацію з ЄС – 50 на 50, вважає експерт «Газети по-українськи». Якщо підпише, буде можливість отримати кредит Міжнародного валютного фонду та стабілізувати економіку. Якщо ж ні, Захід коштів не дасть. Грошей у країні не буде, економічна криза поглибиться. Можливо, Росія кидатиме якісь подачки. Але по суті викручуватиме руки. Намагатиметься зробити Україну донором своєї економіки. Тож Україна ризикує повторити шлях Білорусі й Казахстану. А ось інший експерт видання Кость Бондаренко вважає, що Україну влаштовує пауза у відносинах із Європою. Це не розворот до Митного союзу. Це пауза. Приблизно на рік.

Усе-таки рано ще говорити про втрачений шанс підписати угоду про асоціацію з ЄС, пише газета «День». Однак, виходячи з останніх протистоянь і відсутності компромісу в Києві, до можливої поразки схиляється дедалі більше експертів. Саме в ці останні дні до саміту й вирішуватиметься головне питання. Наступний пленарний тиждень для парламенту – остання можливість знайти точки зіткнення й виконати нарешті вимоги Євросоюзу. Про те, як розірвати ланцюг помилок українських політиків, експерти «Дня» розмірковують у статті «Полонені ув’язненої».

Жителі України витрачають на товари та послуги до 80% від своїх доходів, тоді як у Європі всього 30-40%, посилаючись на дослідження соціологів, пише «Комерсант Україна». При цьому українці традиційно відкладають більше грошей, ніж європейці. Економічна нестабільність у країні змушує населення збільшувати заощадження, що не може не стримувати розвиток роздрібної торгівлі в країні.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG