Доступність посилання

ТОП новини

США критикують Росію через тиск на Україну


Голова підкомітету з європейських питань комітету з міжнародних відносин Сенату США Кріс Мерфі
Голова підкомітету з європейських питань комітету з міжнародних відносин Сенату США Кріс Мерфі
Політики Сполучених Штатів критикують Росію за тиск на країни, які прагнуть мати міцніші зв’язки з Європейським союзом. Про це на слуханнях у Сенаті США заявив голова підкомітету з європейських питань комітету з міжнародних відносин Кріс Мерфі.

«Україна, Молдова, Вірменія, Азербайджан, Грузія і Білорусь мають бути вільними у виборі свого майбутнього. Наше послання має полягати в тому, що двері євроатлантичних структур є відкритим, і якщо ви готові дотриматися розумних умов, ми вас підтримаємо», – наголосив політик.

Мерфі нагадав, що Росія тисне на своїх сусідів, забороняючи постачання товарів – вина з Молдови, шоколаду з України чи добрив із Білорусі.

Заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд, говорячи про Україну, вказала, що Київ уже схвалив майже два десятки змін до законодавства для гармонізації його відповідно до стандартів Євросоюзу. Але, додала вона, Україна має зробити більше, якщо хоче почути «так» на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі.

«Україна, як і раніше, потребує трьох важливих кроків, щоб виконати умови ЄС для підписання у Вільнюсі. Ідеться про реформу правосуддя і виборчого законодавства, а також заходи щодо звільнення колишнього прем'єр -міністра Юлії Тимошенко для лікування», – відзначила Вікторія Нуланд.

Європейський союз цього місяця ухвалить рішення, чи підписувати угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі з Україною на саміті у Вільнюсі 28-29 листопада. ЄС також вирішує, чи парафувати аналогічні угоди з Молдовою та Грузією.
XS
SM
MD
LG