Доступність посилання

ТОП новини

Листопад принесе успіх Путіну з Україною і він стане Володимиром Великим? (Європейська преса)


Європейські газети переповнені у ці дні публікаціями про Україну – оглядачі та експерти на Заході оцінюють шанси Європи і Росії у боротьбі за переважаючий вплив на Київ. Аналітики вважають, що «листопад може виявитися тим місяцем, котрий визначить успіх чи провал стратегічного плану Путіна», а ключовою стане, як кажуть експерти, саме Україна, яка має визначитися 28 листопада на саміті ЄС у Вільнюсі, чи йти їй у Європу, чи ж у «Євразійський союз Володимира Великого». Впливові європейські політики висловлюють сьогодні дедалі більший песимізм щодо долі України на саміті у Вільнюсі, бо вважають, що «президент Янукович надає превагу своєму переобранню на виборах 2015 року над створенням для України нових європейських горизонтів». Преса у Європі також розмірковує над тим, чи зробить збірна Франції з футболу цього вівторка неможливе і візьме реванш над збірною України за київську поразку минулої п’ятниці у Києві (0:2) та вирве путівку до Бразилії на Кубок світу 2014 року.

Впливовий американський експерт Уолтер Мід пише на сторінках європейського варіанту The Wall Street Journal про своєрідний апогей боротьби між Росією та Європою за Україну напередодні саміту ЄС 28 листопада у Вільнюсі, де Київ мав би підписати доленосну угоду з ЄС. Автор вважає тут, що Україна вкрай необхідна Путіну як своєрідний імператорський вінець його Євразійського союзу. «Повернення України дозволить Володимиру Путіну, – як зауважує Мід, – стати Володимиром Великим і опинитися на одному рівні з Петром Першим, Катериною Великою та Олександром Першим». Якщо Путін втратить шанс повернути Україну, це стане найбільш потужнім ударом по його авторитету з часу появи його на російській політичній сцені, наголошує згаданий експерт. На думку Міда, президент Янукович і його союзники хочуть примусити Росію та Євросоюз змагатися один з одним за підтримку України і ставки зараз надзвичайно високі, особливо для Путіна.

Відомий польський євродепутат Яцек Саріуш-Вольський оцінив перед журналістами цього понеділка, як пише Rzezcpospolita, шанси на підписання угоди ЄС з Україною про асоціацію. Ці шанси, як прогнозує польський аналітик, «перед самітом у Вільнюсі цього місяця падають, і, як виглядає, Україна залишиться в сумнівах між Сходом і Заходом». На думку Саріуша-Вольського, незважаючи на великі сподівання європейських прихильників України на цю угоду, «до історичного порозуміння правдоподібно не дійде». «Виглядає так, що рішення Києва з цього питання вже ухвалене і пропозиції Росії та розмови з президентом Володимиром Путіним є тими, які вибирає Віктор Янукович», – сказав польський євродепутат у Варшаві польському радіо. Саріуш-Вольський також зазначив: «Президент Янукович надає перевагу своєму переобранню на посаду під час виборів 2015 року над створенням для України нових європейських горизонтів».

Чеська IDNES цитує українського тренера національної збірної з футболу Михайла Фоменка, який сказав журналістам, що після перемоги його команди у боротьбі за путівку до Бразилії-2014 над збірною Франції минулої п’ятниці в Києві з рахунком 2:0, він готує для матчу відповіді у вівторок у Парижі «новий рецепт, бо старий уже там не спрацював би». Газета вважає також, що команда України у матчі з французами в Парижі 19 листопада буде битися ще активніше, ніж вдома, і намагатиметься зберегти перевагу у два м’ячі з метою отримати бажану путівку до Бразилії.

Лондонська The Telegraph висловлює думку про те, що з проблемами у захисті збірної Франції, після поразки від команди України в Києві з рахунком 0:2 у ключовому матчі за путівку на фінал Кубка світу в Бразилії, виглядає «досить неправдоподібним, щоб команда Дешама вирвала в України на Стад де Франс в Парижі заповітну путівку до Бразилії». Газета також зауважує, що нині в команді Франції є багато гонорових зірок, які грають в іменитих клубах, «але немає справжнього зіграного колективу футболістів».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG