Доступність посилання

ТОП новини

Чи заскочить Янукович у вагон євроінтеграції в останню мить? (Європейська преса)


Низка західних газет не стомлюється в унісон запитувати, як буде розв’язна справа України на саміті «Східного партнерства» ЄС 28-29 листопада у Вільнюсі? Одні пишуть, що тепер найбільше питання – «як поведе себе загадковий Янукович, бо його хитання між Сходом і Заходом інтригують обидві сторони». Інші вважають, що, як прогнозували реалісти, все вирішиться в останню мить перед самітом у Вільнюсі. Чи дійсно президент Янукович встигне скочити на підніжку останнього вагона євроінтеграції в останній момент? – запитує чимало газет. Преса також переповнена коментарями на виступ канцлера Німеччини Анґели Меркель цього тижня в бундестазі, коли вона не лише чітко попередила Росію «не втручатися у справи України з її переговорами з ЄС», але й пообіцяла Києву серйозну підтримку у разі готовності до асоціації з Євросоюзом. Деякі з аналітиків все ж сумніваються у бажанні Януковича нарешті припинити орвелівську гру в «подвійне мислення» перед самітом ЄС. І чи не всі газети в Європі також розмірковують про реальність «синього чуда» в Парижі сьогодні увечері, чи зможе збірна Франції вирвати путівку до Бразилії у грі з футбольною командою України.

Ендрю Ретманн констатує на сторінках EUObserver на основі понеділкового саміту міністрів закордонних справ ЄС, що «доля угоди України про асоціацію з ЄС буде вирішена останньої миті». Тут цитують очільників дипломатії ЄС, коли одні з них кажуть, що «час для України завершується», а інші вже й не вірять у чудо готовності Києва до Вільнюса в останній момент. Карл Більдт, міністр закордонних справ Швеції, сказав виданню, що «все тепер у руках Януковича. Ми маємо тут чітку політику, але не впевнені, що він її має також». Дехто вже стверджує, що, мабуть, Янукович вибрав «російські пропозиції від Путіна».

Лондонська Financial Times констатує: «Найбільше запитання нині, як поведе себе загадковий президент Віктор Янукович. Його маневрування між Сходом і Заходом інтригує обидві сторони». Видання цитує також обізнаних з Україною західних політиків, котрі кажуть, що «головне завдання Януковича не вестернізація України, а збереження своєї влади (і свого оточення) на виборах 2015 року та максимально довго».

Австрійська Die Presse вийшла із заголовком: «Меркель: Росія не повинна втручатися у справи України». «Країни самі вирішують, не може тут бути права третьої країни на вето», – цитує газета слова канцлера Німеччини Анґели Меркель у бундестазі цього тижня. Меркель нагадала також, що Росія погодилася з принципом невтручання в ОБСЄ. Канцлер Німеччини також висловила сумнів у готовності України сьогодні до підписання угоди з ЄС і закликала Київ звільнити Юлію Тимошенко та ухвалити важливі для ЄС українські закони в парламенті. Глава Німеччини також публічно пообіцяла Україні у разі євроінтеграції всебічну підтримку з боку ЄС у вирішенні фінансових, торгових, економічних проблем.

Відомий британський знавець України, політолог Тарас Кузьо назвав на сторінках Wordpress.com політику президента Януковича в цілому і перед самітом у Вільнюсі – «орвелівським подвійним мисленням», коли український глава каже про можливість звільнення Юлії Тимошенко, а сам дає команду на відкриття проти неї нових кримінальних справ, коли клянеться у прихильності до євроінтеграції та одночасно і до Євразійського союзу Путіна, коли каже про любов до свободи ЗМІ, а насправді душить її в Україні. Подвійне мислення Януковича, на думку Тараса Кузя, проявляється і в його «книжковій творчості», і в захопленні народного надбання – Межигір’я… Автор сумнівається, що на саміті ЄС у Вільнюсі президент Янукович раптом відмовиться від цього «орвелівського вміння» дотримуватися двох прямо протилежних думок одночасно, що характерно для тоталітарних лідерів, про яких писав Джордж Орвелл у романі «1984 рік» та у новелі «Ферма тварин».

Низка європейських газет ставить запитання, чи зможе сьогодні увечері в Парижі на «Стад де Франс» витворити «синє чудо» (в національному кольорі французького прапора) футбольна збірна Франції у матчі-відповіді плей-офф Кубка світу 2014 в Бразилії з Україною, оскільки французи майже безнадійно програли перший матч 15 листопада у Києві з рахунком 0:2. The Wall Street Journal вважає, що такий рахунок першого матчу двох команд «майже гарантує, що «сині» пропускають Кубок світу, вперше з 1994 року». Адже ж французи, як зауважує видання, повинні забивати аж три м’ячі, коли українці не будуть стояти й спостерігати за цим, бо забили в іграх у своїй групі майже до трьох десятків м’ячів суперникам.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG