Доступність посилання

ТОП новини

Українці спільно з французами зняли стрічку про «незавершену Європу»


В Києві презентували франко-українську стрічку «Незавершена Європа»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

В Києві презентували франко-українську стрічку «Незавершена Європа»

Без України, Білорусі і Молдови проект об’єднаної Європи залишатиметься незавершеним – таким є один із меседжів документальної стрічки «Незавершена Європа», над якою спільно працювали французька студія Domino Production та громадська ініціатива «Європа без бар’єрів» і яку презентували в Києві.

На тему незавершеності Європи у фільмі розмірковують політики, які були особисто причетні до розвитку відносин ЄС із Україною і Східною Європою в цілому з обох боків: перший президент України Леонід Кравчук, екс-міністр закордонних справ Борис Тарасюк, нинішній голова комітету із закордонних справ Європейського парламенту Ельмар Брок, президент Польщі в 1995-2005 роках Александр Квасневский, екс-голова Сейму Литви Вітаутас Ландсберґіс, член Консервативної партії Великої Британії, євродепутат Чарльз Таннок.

Автор фільму Жан-Франсуа Ріваляйн розповів, що для нього було важливо зрозуміти, чому Україна пішла дещо іншим шляхом розвитку, ніж, наприклад, Польща чи країни Балтії.

«Під час роботи на фільмом мене постійно цікавило одне питання: чому ця частина Східної Європи не стала на той же шлях, що вів до членства в ЄС, як це зробили інші посткомуністичні країни? Звісно, приєднання до Євросоюзу такої країни, як Україна – це щось особливе. Україна – велика країна. Але якщо Україна залишиться поза Європою, то це негативно вплине на обох», – каже автор фільму.

Стрічка орієнтована на європейську аудиторію, насамперед на глядачів у країнах-членах Євросоюзу.
XS
SM
MD
LG