Доступність посилання

ТОП новини

Віруючі УПЦ КП захищатимуть свій храм у Євпаторії від влади


Сімферополь – Члени релігійної громади Воздвиження чесного животворного хреста господнього в Євпаторії заявляють про намір захищати свій храм, зведений у жовтні в одному з житлових районів міста. Місцева влада висунула вимогу про знесення культової споруди, збудованої без дозвільних документів. Напередодні архієпископ Кримський і Сімферопольський владика Климент і кримське духівництво УПЦ Київського патріархату закликали президента Віктора Януковича не допустити руйнування храму і відправити у відставку кримського прем’єра Анатолія Могильова, який, на їхню думку, ігнорує інтереси значної частини релігійних громад автономії.

Невеликий дерев’яний Хрестовоздвиженський храм спорудили у дворі багатоповерхівки за ініціативи членів об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, поруч встановили і дитячий майданчик. Раніше богослужіння проходили у приміщенні в цьому ж будинку, або просто на вулиці. Місцева жителька, парафіянка громади Галина Григорівна каже, що це місце було намолене ще до спорудження храму.

«Приходила маса людей, освячували паски, проводили всі свята. Приходили люди із сусідніх будинків і наші українці, які мали потребу в нашій українській церкві Київського патріархату. Ми йшли до цього більше ніж 10 років. А зараз, хвалити бога, дочекалися: стоїть храм. І, дякувати богу, така святість, така високість, таке щастя, що маємо такий храм!» – сказала Галина Григорівна.

Настоятель парафії отець Ярослав Гонтар розповів, що громада виникла ще у 90-і роки минулого століття і лише через байдужість влади він разом з парафіянами вирішив ставити храм прямо у дворі. «Наш храм побудований цього року і визрів він завдяки десятилітньому старанню парафіян та української громади. На наші звернення до міської ради були лише негативні відповіді або звичайні відписки. Сьогодні бог дав нам можливість служити у цьому храмі і ми робитимемо усе, щоб не допустити його руйнування, бо лунають заклики зруйнувати цей храм», – зазначив отець Ярослав Гонтар.
Отець Ярослав Гонтар
Отець Ярослав Гонтар

За словами священика, ці заклики і погрози лунають не від місцевих жителів. Він каже, що мешканці навколишніх будинків із розумінням поставилися до нового сусідства. І саме через те, що до церкви приходять не лише етнічні українці, служби він править по черзі українською і російською мовами.
В Євпаторії зводять перший у місті храм УПЦ Київського Патріархату – влада проти
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

Чи піде влада на демонтаж?

У міськвиконкомі Євпаторії відмовилися коментувати повідомлення про можливість демонтажу храму, але повідомили, що його спорудження ведеться «самовільно, без правовстановлюючих документів». Зважаючи на це, виконавчі органи Євпаторії видали три приписи «про демонтаж самовільно зведеної будівлі», мовиться у повідомленні євпаторійського міськвиконкому.

Перший заступник міського голови Євпаторії Марина Ведмецька крім того повідомила, що виконком також надіслав відповідні звернення до держінспекції про «проведення перевірок за фактом порушення законодавства».

Олександр Болтян
Олександр Болтян
Попри погрози міська влада не ризикне силою зносити храм, вважає помічник народного депутата України свободівця Едуарда Леонова, голова кримської організації всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олександр Болтян. На його думку, мер міста Андрій Даниленко мудріший від своїх заступників. Міський голова з цього приводу поки мовчить, а парафіяни готуються захищати свій храм.

Комуністи закривали церкви, зносили їх – і що з ними стало? Господь карає за такі справи
Олександр Болтян
«Звичайно, громада всіма силами захищатиме цю церкву. Але навряд чи влада дійде до руйнування. Бо, згадаймо, комуністи закривали церкви, зносили їх – і що з ними стало? Господь карає за такі справи. Це ж не пивний ларьок, це не приватний будинок. Це храм, це свята справа», – заявив Олександр Болтян.

За його словами, площа споруди не перевищує 30 квадратних метрів і тому як мала архітектурна форма не потребує додаткових узгоджень. За два-три тижні над новозведеним храмом встановлять купол із хрестом, зауважив Болтян.

Попри незавершеність, служби у храмі йдуть регулярно. В суботу тут служитиметься заупокійна божественна літургія за жертвами Голодомору 1932-33 років.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG