Доступність посилання

ТОП новини

У Сімферополі мітингували за і проти євроінтеграції


У Сімферополі на центральному майдані Леніна в неділю одночасно тривали два мітинги – за і проти підписання Україною договору про асоціацію з Європейським союзом. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, обидві масові акції завершилися без інцидентів.

У мітингу «За стабільність і процвітання. Кримчани за розвиток торговельних відносин із Російською Федерацією», організованому президією Верховної Ради Криму і кримською республіканською організацією Партії регіонів, взяли участь від 2 до 3 тисяч осіб, переважно бюджетників із Сімферополя і навколишніх регіонів.

Спершу перед учасниками акції виступали художні колективи Сімферополя, потім – керівники парламенту автономії та активісти-регіонали. Зокрема, голова Верховної Ради Криму Володимир Константинов заявив, що вище керівництво України ухвалило рішення, яке відповідає бажанням переважної більшості кримчан.

Він додав, що кримчани не хочуть їздити до своїх рідних і близьких до Росії за закордонними паспортами і візами. «Ми розуміємо і підтримуємо рішучу відмову наших лідерів від того, щоб жертвувати традиційними зв'язками з Росією в обмін на зближення з Європейським союзом. Такий підхід не відповідає національним інтересам нашої країни», – заявив Володимир Константинов.

У Сімферополі мітингували за і проти євроінтеграції
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

У Криму хочуть «європейський наступ»

Одночасно з мітингом проти європейського курсу на протилежному боці майдану під стінами Ради міністрів Криму зібралися близько 300 прихильників укладення асоціації з Євросоюзом. Організатори акції сказали, що правоохоронці спершу перешкоджали їхньому мирному зібранню під назвою «Я обираю ЄС!», хоча вони першими подали заявку на його проведення.

На сходах кримського уряду активісти громадських організацій влаштували імпровізовану виставку фотографій кримчан, зроблених під час їхніх поїздок Європою. Потім учасники акції пройшли колоною центром міста до будівлі Постійного представництва президента України в Криму.

Під час мітингу його учасники закликали президента і главу уряду України дотримуватися чинного українського законодавства, яке визначає європейський вектор розвитку держави. За словами одного з організаторів акції, керівника громадської організації «Український дім» Андрія Щекуна, мітинг «не проти президента, а на підтримку його євроінтеграційного курсу і з вимогами дотримуватися євроінтеграційного законодавства України».

На пропозицію голови громадської організації «Українська громада Криму» Владислава Хмеловського, учасники акції вирішили створити координаційний комітет кампанії «Європейський наступ Криму», яку проводити аж до повноцінного вступу України в Євросоюз.

Водночас, один з ініціаторів акції, керівник кримської організації «Демальянсу» Сергій Мокренюк закликав щовечора проводити в центрі Сімферополя «Європейські чаювання» на підтримку укладення угоди про асоціацію з ЄС, як це вже кілька днів роблять активісти в Євпаторії та Феодосії.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG