Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС не надали досить уваги потребам України при асоціації – МЗС


Партнери України в Європейському союзі і міжнародних фінансових інституціях наразі не надали належної уваги потребам України, що пов’язані зі втіленням її зобов’язань за угодою про асоціацію, і труднощам початкового етапу функціонування зони вільної торгівлі з ЄС, мовиться в оприлюдненій сьогодні заяві Міністерства закордонних справ.

Тому Україна розраховує продовжити предметний діалог із Євросоюзом, зокрема, й із залученням Росії, з широкого кола питань взаємодії майбутньої зони вільної торгівлі з ЄС і вже чинного режиму вільної торгівлі в межах СНД.

Крім того, в МЗС вважають, що ця тема має стати предметом діалогу і в межах ініціативи ЄС «Східне партнерство», мовиться в заяві з приводу зупинення урядом України підготовки до підпису угоди про асоціацію з ЄС.

Міністерство наголосило, що основою для рішення уряду стали «національні інтереси держави», а також необхідність гарантувати економічну і фінансову стабільність і відновити «втрачені обсяги виробництва і зовнішньої торгівлі».

У заяві наголошено, що ухвала зупинити підготовку до підпису угоди про асоціацію ніяким чином не означає відмови від підписання цієї угоди чи від курсу на європейську інтеграцію. Україна продовжує активно готуватися до саміту «Східного партнерства», що відбудеться наприкінці тижня у Вільнюсі, столиці Литви, яка нині головує в ЄС, мовиться в заяві.

МЗС також висловило сподівання, що «в результаті спільних зусиль» будуть створені умови для того, щоб повернутися до питання про підписання угоди про асоціацію вже найближчим часом.

Раніше сьогодні міністр закордонних справ Леонід Кожара заявляв, що Україна не відмовляється від підписання угоди про асоціацію, але говорить про зупинення процесу підписання, бо, за його словами, на сьогодні «обидві сторони, Україна і ЄС, не готові до цього акту підписання».

В уряді це рішення пояснювали економічними проблемами і необхідністю поліпшити відносини з Росією, яка останнім часом, напередодні Вільнюського саміту, багато разів застерігала Україну від підписання угоди, обіцяючи різке погіршення економічних зв’язків між країнами і вже вживши низку кроків до такого погіршення.

У ЄС уже відкидали раніше висловлену у владі України думку про тристоронній діалог між Україною, Євросоюзом і Росією щодо обставин навколо угоди про асоціацію, наголошуючи, що асоціація – це двостороннє питання між Україною і Європейським союзом.
XS
SM
MD
LG