Доступність посилання

ТОП новини

Янукович пообіцяв підписати асоціацію, тільки коли домовиться «на нормальних умовах»


Уривки з телеінтерв’ю Віктора Януковича
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00
Президент Віктор Янукович заявив сьогодні, що вести мову про підписання угоди про асоціацію з Європейським союзом можна буде тільки тоді, коли Україна стане конкурентоспроможною, вийде на той рівень, який «нам буде комфортним», «коли він буде відповідати нашим інтересам, коли ми домовимось на нормальних умовах».

«Коли це буде? Швидко чи не дуже швидко? Час покаже. Я хочу, щоб цей час був якомога скоріше», – заявив Янукович в інтерв’ю низці українських телеканалів.

За його словами, Україна визначилася щодо підписання угоди з Європейським союзом, але все, що стосується умов, є принциповим питанням і все повинно відбуватися в інтересах українського народу.

За словами Януковича, протягом останніх трьох років представники Європейського союзу проголошували умовою надання Україні технічної допомоги в розмірі 610 мільйонів євро підписання угоди з МВФ щодо надання Україні кредиту на умовах цієї організації.

«З 2010 року три роки поспіль цю цукерку у красивій обгортці нам показували і казали: «Ви їх (кошти МВФ) отримаєте, коли з Міжнародним валютним фондом підпишете угоду». Не треба нас так принижувати. Ми не малі діти, на солодкі цукерки ми не йдемо. Ми серйозна європейська країна, а МВФ каже: «Підніміть тарифи для населення, заморозьте заробітні плати і пенсії» і так далі. Я на це ніколи не піду», – сказав президент, як його цитує прес-служба голови держави.

За його словами, переговори з МВФ виявилися безрезультатними. «Наші розрахунки на те, що нам допоможе Міжнародний валютний фонд, завершилися нічим. Я особисто вів переговори з МВФ на високих рівнях і в Україні, і в Сполучених Штатах. Ми отримали негативну відповідь», – сказав він.

«Я не хочу і не дозволю, поки я очолюю державу, щоб Україну хтось принижував», – заявив президент.

Янукович додав, що для переходу української економіки на європейські стандарти необхідно, за його словами, не менш як 20 мільярдів євро на рік, а в цілому до 2017 року потрібно приблизно 160 мільярдів євро. При цьому, сказав він, оскільки про вступ України до ЄС наразі не йдеться, Україна не буде долучена до європейських фондів.

У Євросоюзі вже заявляли, що з наступного року в європейському бюджеті передбачені кошти на програми з політики зближення зі східноєвропейськими партнерами, і ЄС враховує потреби розвитку східних партнерів, зокрема, і України.

Очікували, що Україна підпише угоду про асоціацію з Європейським союзом на саміті ініціативи ЄС «Східне партнерство» у Вільнюсі в Литві наприкінці цього тижня. Але минулого тижня уряд України видав розпорядження, яким зупинив підготовку до підписання угоди про асоціацію з ЄС на Вільнюському саміті. В уряді це рішення пояснювали економічними проблемами і необхідністю поліпшити відносини з Росією, яка останнім часом, напередодні Вільнюського саміту, багато разів застерігала Україну від підписання угоди, обіцяючи різке погіршення економічних зв’язків між країнами і вже здійснивши низку кроків до такого погіршення. У Євросоюзі висловили жаль із приводу цього рішення й заявили, що двері до асоціації з боку ЄС залишаються відчинені. В Україні це ж рішення викликало низку протестів, відомих як євромайдани.
XS
SM
MD
LG