Доступність посилання

ТОП новини

Президент Європарламенту висловив розчарування через зупинку інтеграції України під тиском Росії


Мартін Шульц
Мартін Шульц
Президент Європейського парламенту Мартін Шульц висловив сьогодні глибоке розчарування тим, що Україна, а також Вірменія відмовилися від планів підписати угоди про асоціацію з Європейським союзом на саміті ініціативи ЄС «Східне партнерство» у Вільнюсі в Литві наприкінці цього тижня.

Викликає особливий жаль, що рішення цих країн переглянути свій вибір були здійснені під зовнішнім тиском, мовиться в його заяві.

«Ми повинні чітко і голосно заявити, що економічний і політичний тиск, до якого вдається Росія проти наших східних партнерів, просто неприйнятний», – заявив Шульц.

Водночас він наголосив, що шлях до асоціації з Євросоюзом залишається відкритий: «ми ніколи не полишимо напризволяще європейські сподівання і прагнення народів регіону».

Мартін Шульц також привітав Молдову і Грузію з планованим парафуванням на Вільнюському саміті їхніх угод про асоціацію з ЄС.

Очікували, що на цьому саміті Україна підпише угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі з Європейським союзом. Вірменія, з якою теж готували таку угоду до парафування на саміті, нещодавно оголосила, що має намір вступати до Митного союзу під егідою Росії, а це виключає можливість мати вільну торгівлю з ЄС. Тому з нею угоди про асоціацію парафувати вже не будуть.

Минулого тижня уряд України видав розпорядження, яким зупинив підготовку до підписання угоди про асоціацію з ЄС на Вільнюському саміті. В уряді це рішення пояснювали економічними проблемами і необхідністю поліпшити відносини з Росією, яка останнім часом, напередодні Вільнюського саміту, багато разів застерігала Україну від підписання угоди, обіцяючи різке погіршення економічних зв’язків між країнами і вже здійснивши низку кроків до такого погіршення.
XS
SM
MD
LG