Доступність посилання

ТОП новини

Янукович створив умови для свого політичного фіаско – експерт «Дому свободи»


У Домі Свободи вважають, що головне протистояння в Україні відбувається у площі боротьби за цінності поваги до прав людини та демократії, яких прагнуть протестуючі на вулицях українських міст.

Сузан Корк відповідає у правозахисній організації Дім Свободи за Євразійський регіон. За її словами, Україна займає в її серці особливе місце, оскільки займатися програмами демократичного розвитку у регіоні її надихнула Помаранчева революція. У Домі Свободи, каже вона, вражені масовою відповіддю українців на рішення уряду зупинити підготовку до підписання Угоди з ЄС:

«Нас дуже надихнуло те, що сотні тисяч людей вийшли на вулиці, аби боротися за краще майбутнє своєї країни. Це те, що мене вражає в українцях, – вони готові боротися за своє майбутнє».

Відмова українського уряду від зближення з ЄС викликає у Домі Свободи велике занепокоєння. Директор євразійських програм Дому Свободи Сузан Корк продовжує:

«Дім Свободи вважає, що Україна втрачає велику можливість. Демократичні прагнення людей, уся робота, яка пішла на підготовку підписання Угоди про асоціацію з ЄС – від усього цього зараз відмовляються».

Корк вважає, що в цій ситуації може програти не лише українське громадянське суспільство, а й російське. Адже йому продемонстрували, що західний світ не може протистояти натиску з боку російської влади. І це стало можливим, говорить вона, через невдалі політичні маневри президента Януковича:

«Я думаю, що він створив умови для свого політичного фіаско. Може йому здавалося, що він може безконечно грати в політичні ігри – грати на різниці в позиціях ЄС та Росії. Багато людей в його уряді та багато великих підприємців бачать майбутнє України з Європою, а не з Росією. Він створив свою власну кризу. Він перетворив Тимошенко на мученицю, підняв статус її питання, одночасно заграючи з Росією. Він поставив себе у дуже складну політичну ситуацію, у тому числі послабивши свою позицію по відношенню до Росії».

За словами Корк, Європейський Союз зробив все що міг, аби підписати Угоду про асоціацію з Україною:

«Я думаю, що ЄС був навіть занадто гнучким з Україною. Підписання угоди з ЄС вимагало здійснення чималої кількості кроків, задоволення певних умов. Євросоюз має право бути розчарованим Україною. Він вклав багато часу та зусиль в цю країну і тепер Україна відмовляється в останній момент від чогось, чого хочуть люди, які вийшли на протести, щоб заявити про свої бажання!»

У Домі Свободи все ще сподіваються, що відмова від продовження процесу євроінтеграції не є остаточним рішенням, і що українці продовжуватимуть йти шляхом до європейських цінностей, поваги до прав людини та демократії. Особисто, Сузан Корк сподівається, що Україна знову, як і дев’ять років тому, стане позитивним зразком для пострадянського регіону.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG