Доступність посилання

ТОП новини

Виставку про Голодомор в Україні відкрили у Празі


Виставка про Голодомор в Україні, Прага
Виставка про Голодомор в Україні, Прага
Прага – У Празі відкрилась виставка, присвячена 80-літтю Голодомору в Україні. Її організатором є посольство України в Чеській Республіці у співпраці з першою празькою Слов’янською гімназією. На виставці у невеликій залі представлені плакати, які розповідають про одну з найстрашніших сторінок в українській історії.

Виставка відкрилась у приміщенні першої Слов’янської гімназії в Празі, на представлених в експозиції плакатах показані копії документів і світлин, які на документальній основі засвідчують факт Голодомору-геноциду в Україні. Відкриваючи виставку, радник посольства Віктор Мацько зокрема зазначив, що метою виставки є розповісти про Голодомор якомога ширшим колам чехів і українців, які тут живуть і працюють.
Віктор Мацько
Віктор Мацько

«Сталінський режим навмисно нищив українських людей заради своїх тимчасових інтересів, заради інтересів однієї партії. Ми зробили цей захід не лише для того, щоб віддати шану пам’яті жертв тих страшних подій, а ще й для того, щоби зберегти цю пам’ять. Ми впевнені в тому, що те, що трапилось в Україні, не повинно залишитись в Україні, і міжнародна спільнота має знати про те, що відбулося», – сказав Віктор Мацько.

Архівні матеріали і документи на плакатах розповідають про геноцид української нації, про смерть у страшних муках мільйонів українців.

Виставка про Голодомор для студентів і туристів

Про те, як готувалась виставка, розповіла Радіо Свобода Тетяна Перґлер, директор першої Слов’янської гімназії в Празі.

Голодомор – це частина світової історії, а не тільки України
Тетяна Перґлер
«Ідея співпраці з Посольством лежить в основі існування нашої гімназії, – каже вона. – У нас навчаються також представники з України, а загалом навчання відбувається чеською мовою. Слов’янські мови ми вибираємо самі, це болгарська, російська, українська мови, які вивчаються як іноземні. Та все ж наша гімназія має гуманітарне спрямування. Тому ми не можемо собі дозволити обійти стороною такі дати, такі події, яким присвячена і ця виставка. Адже це прямо пов’язане з тим, чому ми навчаємо студентів у стінах нашої гімназії. Голодомор – це частина світової історії, а не тільки України, держави, яка відіграє значну роль і в нинішній політичній ситуації».

Виставку плакатів про Голодомор в Україні вдалось організувати і відкрити в Празі завдяки підтримці Міністерства закордонних справ України, розповіла працівник посольства Юлія Клочко.

«Ми би дуже хотіли, щоб молоде покоління пам’ятало про страшну трагедію 1932-1933 років. Нам здається, що оскільки 160 студентів першої Слов’янської гімназії переглянуть ці плакати і фільм, плюс 53 учнів Української школи при гімназії, думаю, що це вже буде непогано для поширення відомостей про цю трагедію», – зазначає Юлія Клочко.

Виставка про Голодомор буде відкрита в Празі до 8 грудня, потім її покажуть у Карлових Варах.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG