Доступність посилання

ТОП новини

Вільнюський саміт відзначив «безпрецедентну громадську підтримку» євроінтеграції в Україні


Учасники саміту учасників ініціативи Євросоюзу «Східне партнерство» у Вільнюсі у своїй підсумковій декларації особливо відзначили «безпрецедентну громадську підтримку політичної асоціації і економічної інтеграції України з ЄС».

При цьому учасники саміту взяли до уваги рішення уряду України тимчасово зупинити процес підготовки до підписання угоди про асоціацію і поглиблену і всеохопну зону вільної торгівлі між ЄС і Україною, мовиться в декларації.

У документі згадано, що ЄС і Україна повторюють свою рішучість підписати цю угоду «за результатами цілеспрямованих дій і відчутного поступу у трьох галузях, на яких наголошували під час саміту ЄС – Україна». Значний поступ до цього вже досягнений, зазначено в декларації.

Учасники саміту тепло привітали «значний крок уперед», який зробили Молдова і Грузія, що парафували сьогодні у Вільнюсі свої угоди про асоціацію і поглиблену і всеохопну зону вільної торгівлі з ЄС.

У рамках Європейської політики сусідства і «Східного партнерства» учасники саміту підтвердили суверенне право кожного партнера самому вільно обирати рівень прагнень і цілі, яких він хоче досягти у відносинах із Європейським союзом, мовиться в підсумковій декларації Вільнюського саміту.

Учасники саміту знову підтвердили, що визнають європейські прагнення і європейський вибір деяких країн-партнерів і їхню рішучість збудувати глибоку і стійку демократію.

Сьогодні Україна не підписала на саміті «Східного партнерства» угоди про асоціацію з Європейським союзом. Так само не було підписано й ніякого іншого документа між ЄС і Україною. Президент Віктор Янукович скасував плановану прес-конференцію у Вільнюсі. Минулого тижня уряд України видав розпорядження, яким зупинив підготовку до підписання угоди про асоціацію з ЄС на Вільнюському саміті.
XS
SM
MD
LG