Доступність посилання

ТОП новини

Україна – жертва «розлому», а ЄС – «беззубий тигр» (світова преса)


Світові видання широко коментують головну невдачу саміту «Східного партнерства» – відмову влади України підписати угоду про асоціацію з ЄС у Вільнюсі. Західні оглядачі наголошують, що 29 листопада українці довідалися, як їхня країна дійсно перебуває на «лінії розлому» – рубежі двох цивілізацій, між цивілізацією права і свобод з іменем Євросоюзу та цивілізацією свавілля влади, яку втілює собою російський президент Путін. Європейські експерти також критикують слабкість нинішньої бюрократії ЄС, котра виявилася «беззубим тигром» перед політикою брутального тиску і шантажу з боку Росії на членів «Східного партнерства» ЄС. Оглядачі також цитують головних учасників саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі, котрі привітали парафування нових угод із Грузією та Молдовою та висловили голосне розчарування позицією президента Януковича, котрий, як там наголосили, «веде тепер Україну в нікуди». Світова преса також інформує про масові антиурядові демонстрації в Україні на захист євроінтеграції та можливість загальнонаціонального страйку.

Відомий оглядач із Вашингтона Енн Епплбаум пише на сторінках Washington Post про те, як Україна поступилася цього тижня євроінтеграцією під загрозою «великого батога» з боку Росії. Автор статті також вважає, що якраз Україна цього разу знову стала жертвою міжцивілізаційного розлому, на якому держава українців перебуває. І це сталося тому, що влада в Києві не захотіла зрозуміти принциповості «нудного документа ЄС про верховенство закону», угоди про асоціацію з ЄС, тоді як Москва має у розпорядженні «батіг і пряник» та Кремль може дозволити собі різко змінювати курс і раптом заявляти, що мирний процес «Східного партнерства» – «приниження для Росії». «Українські ж протестувальники, – як зауважує Епплбаум, – розуміють всі плюси «нудного» торгового партнерства з ЄС, але, на жаль, політики в Києві не хочуть навіть намагатися це зрозуміти».

Німецька Der Tagesspiegel стосовно саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі зазначає, що «ЄС – беззубий тигр» та критикує пасивність євробюрократії, котра призвела до поразки ЄС у суперечці з Росією за Україну. Слабкість ЄС, слідом за фінансовою кризою, проявилася на міжнародній арені і в міжнародній політиці якраз провалом саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі. Газета пише: «У суперечці за умови асоціації з Україною Росія показала євробюрократам, чим є глобальні гравці у протистоянні з беззубими тиграми, позбавленими військового значення, а в економічному плані настільки зануреними у свої внутрішні організаційні негаразди, що не в змозі допомогти потенційним партерами з поза меж ЄС». Газета з Берліна також наголошує, що підсумок Вільнюса – є «трагедією з вартостями, за які Європа бореться». Діючи згідно з класичними засадами політики сили, «залякування, грошей, шантажу», президент Володимир Путін використав європейські слабі сторони і примусив уряд України відмовитися від підписання угоди про асоціацію з ЄС, пише Der Tagesspiegel.

Брюссельська EUObserver цитує європейських політиків на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі, котрі характеризують непідписання владою України угоди з ЄС та кажуть, що президент Янукович після цього «веде Україну в нікуди». Президент Литви Даля Ґрібаускайте без симпатії відгукується на відмовки президента Януковича, з посиланнями його на тиск Росії, і нагадує, як «маленька Литва» упродовж 20 років відчувала на собі не менший тиск Росії «з економічними блокадами і навіть відсутністю у 90-і у литовців якийсь час гарячої води, тепла взимку». Багато учасників саміту розуміють, що Янукович дбає лише про свою владу і хоче відступом до Росії забезпечити собі посаду після виборів 2015 року.

Російська «Независимая газета» повідомляє, що Євромайдани в Україні можуть перерости у загальнонаціональний страйк, бо учасники протестів проти капітуляції влади Януковича перед Росією шляхом відмови від євроінтеграції хочуть зміни влади негайно. Тоді, як окремі опозиційні політики закликають поволі розійтися і готуватися до виборів президента у 2015 році.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG