Доступність посилання

ТОП новини

Янукович поїхав із Вільнюса без угоди. ЄС залишив її «на столі»


Вільнюс, 29 листопада 2013 року
Вільнюс, 29 листопада 2013 року
Вільнюс – Сюрпризів протягом другого, офіційного дня зустрічей лідерів ЄС із керівником України у Вільнюсі не сталося. Попри те, що ЄС завершив переговори та парафуваво угоди про асоціацію із Грузією та Молдовою, непідписання угоди з Україною стало частковим провалом саміту «Східного партнерства». ЄС, зі свого боку, заявляє президентові Віктору Януковичу, що він веде державу в нікуди. Тим часом, виступаючи перед лідерами ЄС, Янукович продовжував заявляти, що Україна взамін потребує від європейських партнерів рішучих кроків назустріч Україні у питанні фінансово-економічної допомоги.

Спроба європейських лідерів в останню хвилину домовитися з президентом Віктором Януковичем щодо підписання угоди про асоціацію на Вільнюському саміті таки не увінчалася успіхом. «Все буде нормально», – коротко зауважив український лідер, проходячи зранку повз натовп журналістів.

Згодом президент Литви Даля Ґрібаускайте внесла ясність: «Ми навіть не обговорювали проблеми підписання, бо керівництво України прибуло сюди з чіткою установкою: нічого не підписувати».

Рішення української влади зупинити євроінтеграцію вдарило по очікуваннях від саміту «Східного партнерства», де асоціація ЄС та України вважалася головною окрасою програми.

Ґрібаускайте: тиск на Україну іззовні – це не виправдання

Характерно, що, категорично відкидаючи можливість запропонованого Києвом тристороннього формату подальших переговорів – з участю України, ЄС та Росії, – президент Литви припустила, що зовнішній тиск не є дієвим, якщо у керівництва держави існує справжня політична воля.

Можливо, зовнішній тиск на Україну був використаний українською владою як виправдання зупинки інтеграційного процесу
Даля Ґрібаускайте
«В цьому випадку ми, можливо, бачимо, що зовнішній тиск на Україну був використаний самою українською владою як виправдання зупинки інтеграційного процесу між Європейським союзом та Україною», – зауважує лідер Литви.

Підсумкова декларація саміту «Східного партнерства» твердить, що учасники вільнюських зустрічей на високому рівні взяли до уваги рішення українського уряду щодо тимчасового зупинення процесу підготовки угоди про асоціацію.

Характерно, що в той же час європейська сторона заявляє, що взяла до уваги й «безпрецедентну підтримку українською громадськістю політичної асоціації та економічної інтеграції», натякаючи таким чином на Євромайдани, що проходять в Україні та за її межами. Зокрема, президент Європарламенту Мартін Шульц каже, що двері ЄС повинні бути відчинені, принаймні через ті «тисячі й тисячі людей, що вийшли протестувати проти урядового рішення».

Україна рано чи пізно буде готова – Ван Ромпей

Двері ЄС залишаються відчиненими
Герман Ван Ромпей
З огляду на чергові запевнення президента Януковича, що, мовляв, «європейський вибір залишається для України стратегічним напрямом розвитку», а «вимушена пауза в процесі укладення угоди не означає припинення євроінтеграційних реформ», Євросоюз у свою чергу нагадав, що підписання цього документа, якщо воно відбудеться, вимагатиме від України переконливих дій у трьох сферах – припинення вибіркових судів та реформ у сфері виборчої системи й у галузі юстиції.

Щодо можливих сценаріїв подальшого розвитку відносин голова Європейської ради Герман Ван Ромпей зазначив: «Двері ЄС залишаються відчиненими. Ми – Європейський союз – готові підписувати, коли для цього будуть виконані умови, висунуті декілька місяців тому. Поки що підписання відкладене, і ми маємо надію, що рано чи пізно Україна буде готова підписати цю угоду».

Євросоюз недооцінив Москву – експерт

Українці останніми днями продемонстрували, що вони розуміють стратегічну сутність шляху реформ
Жозе Мануел Баррозу
«Українці останніми днями продемонстрували, що вони до кінця розуміють стратегічну сутність шляху реформ. Ми знаємо, наскільки вони почуваються європейцями, дбають про Європу та як дуже вони сподіваються стати членами демократичної спільноти європейських націй. І тепер ми продовжимо наш діалог із українськими партнерами», – заявив керівник іншої установи співдружності, голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу.

Коментуючи підсумки Вільнюського саміту, деякі європейські експерти заявляють, що Євросоюз сам великою мірою винен у провалі України на шляху до асоціації. На додачу до грубого та недипломатичного тиску із боку Росії, ЄС теж дуже невміло повівся у приготуваннях до Вільнюса, зазначає експерт із французького Інституту східних мов та цивілізацій Жан Радвані. За його словами, «ЄС діяв так, ніби зовсім не зважає на те, що Україна перебуває у полі інтересів Москви, таким чином її недооцінивши».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG