Доступність посилання

ТОП новини

Ти не переміг, Путін


«Точка зору»

Вільнюський саміт «Східного партнерства» команда російського президента Володимира Путіна, на перший погляд, може записати собі в актив. Завдяки двом зустрічам Путіна з його українським колегою Віктором Януковичем та їхнім таємним переговорам вдалося зірвати практично підготовлену процедуру підписання угоди про асоціацію України з Європейським союзом.

У Москві ця угода по зовсім ірраціональним мотивам сприймається як «втрата України» – а зараз починають говорити про її «повернення». Але якщо відмовитися від міфологічного сприйняття реальності, то ми побачимо, що не було ніякої «втрати» і не буде ніякого «повернення».

Угода про асоціацію рішуче нічого не змінювала у відносинах України та Росії. Всі розмови про «втрату» – пропагандистська примха, марення людей, які й через 22 роки після краху Радянського Союзу не можуть змиритися з його зникненням і роздумують про можливість відтворення імперії в тій чи іншій формі. «Повернення» – це, напевно, вступ до Митного союзу. Але ні про що подібне говорити сьогодні не доводиться.

Вже сама відмова від підписання угоди серйозно дестабілізувала політичну ситуацію в Україні, вивела на вулиці Києва та інших міст країни десятки тисяч людей і змусила Віктора Януковича і «регіоналів» оборонятися і виправдовуватися.

Як це не парадоксально пролунає, але підписання угоди – навіть якби вдалося звільнити головного заручника Януковича, Юлію Тимошенко – не змінило б політичну ситуацію в країні, а ось непідписання створило цілком нову політичну реальність. І в цій новій реальності для Януковича є вкрай небезпечним робити будь-які різкі рухи в російську сторону. При цьому український президент буде чекати від Москви допомоги, що може статися тільки в разі цих різких рухів.

Глухий кут? Глухий кут! І створений він не тільки політичною недалекоглядністю Януковича, а й діями самого Путіна, який зробив все можливе, щоб Україну «не втратити» – і, як це вже було в 2004 році, тільки збільшив відстань, яка віддаляє українське суспільство від Кремля.

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG