Доступність посилання

ТОП новини

Януковичу «йолка» вийшла боком


Влада не одразу, але доволі швидко зрозуміла, що переборщила із розгоном Євромайдану. Показові не так «глибокі обурення» Януковича та Азарова, а насамперед міліцейські коментарі. Попервах столичний міліцейський начальник Валерій Коряк упевнено заявляв, що треба було на майдані Незалежності встановлювати «йолку», міняти плитку і взагалі, вони самі почали кидатися. Але через кілька годин він уже дуже шкодував, «що такий випадок стався цієї ночі, ми перекреслили все позитивне…». До речі, версія з «йолкою»-плиткою – це хрест і на політичній кар’єрі київського градоначальника Олександра Попова.

Загалом, знайти крайнього в такій ситуації для Януковича буде дуже непросто. Покарати когось із міліцейських начальників означає створити небезпечний прецедент напередодні виборів 2015-го – тоді вже точно ніхто не захоче розганяти протести проти фальсифікацій. З іншого боку, якщо реакція Януковича обмежиться лише обуренням і обіцянкою розібратися, а показового покарання винних не станеться – то влада не зможе перехопити ініціативу…

Колись, у грудні 2004-го, російський політтехнолог Гліб Павловський, який тоді активно займався українськими президентськими виборами, нарікав, що «революції вчасно не дали в морду». Досвід 2013-го засвідчив, що передчасно дати в морду революції – значно гірше.

Думки, висловлені в розділі «Блоги», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG