Доступність посилання

ТОП новини

Про стабільність у Харкові під вибухи петард на пікеті


Мітингувальники у Харкові вимагають покарати винних у розгоні Євромайдану
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Мітингувальники у Харкові вимагають покарати винних у розгоні Євромайдану

Харківські обласні депутати відмовилися засудити силовий напад «Беркута» на студентів під час розгону Євромайдану під ранок у суботу. У понеділок в Харкові на екстрене позачергове засідання зібралися депутати обласної ради, щоб дати оцінку соціально-політичній ситуації в країні. У своєму зверненні до президента України депутати висловили стурбованість ескалацією політичного протистояння у столиці. Натомість місцева опозиція вимагала внести до звернення заклик покарати винних у скоєнні злочину.

Керівництво області заявило про стабільність і робочу атмосферу в Харківському краї. Але вже під час самої позачергової сесії невідомі кинули в мітингувальників на площі «Свободи» піротехніку. Міліція затримала чотирьох провокаторів.

Нинішня позачергова сесія обласної ради проходила за традиційним сценарієм, передбаченим у випадках, коли Харківська влада висловлює підтримку президентові і засуджує дії опозиціонерів. Набір промовців під час надзвичайних сесій майже однаковий. Окрім керівників області та міста, депутатів, біля трибуни директори заводів, керівники освітніх, медичних закладів, а також представники мистецьких кіл. Всі вони по черзі висловлюють обурення, тривогу через безлад, який триває в центрі Києва.

Голова обласної адміністрації Михайло Добкін висловив упевненість: провокації – це справа рук опозиції. Він навіть знає, хто збурював людей на Банковій.

«На Беркут напали Ультрас «Динамо» і «Карпат», яких підтримують нардепи з ВО «Свобода», – сказав Добкін. Ба більше, на його погляд, у країні реалізовується антиконституційний заколот.

«Сьогодні в країні заколот трьох неогетьманів, які намагаються захопити владу всупереч конституції та законності влади на всіх рівнях», – наголосив Михайло Добкін.

Під час позачергової сесії йшлося про те, що всі установи області працюють у звичайному режимі. Харківщина не збирається долучатися ні до яких національних страйків чи рухів спротиву. А робітники заводів «Турбоатом» і ХАЗ пропонують створити з їхніх співробітників дружини на допомогу міліції, щоб у місті не допустити бійок чи дестабілізації.

«Передусім хочу сказати: на Турбоатомі все спокійно. Завод працює в звичайному режимі у три зміни. Михайле Марковичу, на заводі є ініціатива робочих – зібрати дружини, ми вийдемо на прохідні, ми не допустимо ніяких провокацій у нас на підприємстві», – заявив гендиректор «Турбоатому» Віктор Суботін.
Харківська облрада відмовилася засудити силовий напад Беркуту на Євромайдані
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Виступи опозиціонерів зустрічали вигуками «Ганьба»

Виступи обласних депутатів від «Батьківщини» регіонали та комуністи зустрічали вигуками «Ганьба». У Івана Варченка – члена фракції «Батьківщина» – було прохання внести до звернення вимогу рішучого осуду дій «Беркута» під час розгону Євромайдану в Києві у ніч на суботу.

«Закликаємо притягти до відповідальності винних у скоєнні цих злочинів», – вимагав Харківський опозиціонер Варченко. Але його прохання зависло у повітрі. У своєму зверненні депутатська більшість закликала усі політичні партії і громадські організації об’єднатися навколо національних інтересів та збурювати суспільство.

Але спокій у Харкові, про який заявляли промовці з трибуни, ще під час сесії порушили вибухи піротехніки. На пікетувальників із «Батьківщини» та «Свободи» напало близько 10 міцних чоловіків, у людей почали кидати петарди. А деякі мітингувальники навіть кажуть про застосування проти них сльозогінного газу.

Безумовно, провокація. От дивіться, стояла міліція і раптом вона зникає. І ми бачимо якісь вибухи-вибухи
Олена Трухіна
«Безумовно, провокація. От дивіться, стояла міліція і раптом вона зникає. Відходить до будівлі і ми бачимо якісь вибухи-вибухи. Я так розгубилася, в шоці, ще й ось це вухо заклало», – розповіла Олена Трухіна, що на мітингу стояла з державним прапором.

Харківська міліція підтвердила факт несанкціонованого використання піротехніки під час пікету. За словами заступника начальника обласного управління міліції Миколи Голуба, правоохоронці затримали чотирьох порушників громадського порядку.

А у вівторок в Харкові відбудеться наступна сесія з обговорення соціально-політичної ситуації в Україні – на позачергове засідання збирають депутатів міської ради.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG