Доступність посилання

ТОП новини

Побитих активістів Євромайдану «лікує» міліція?


Київ – Частину людей, які постраждали під час розгону мітингу на Банковій, тримають в лікарні під міліцейською охороною, і сьогоднішні суд має вирішити їхню долю. До них не пускають навіть родичів, а першу добу не пускали й адвоката. Деякі потерпілі мають важкі травми, стверджують їхні близькі. Лікарі кажуть, що не впливають на ситуацію, бо доступ до хворих контролює міліція. Правоохоронці – коментарів уникають.

Львівський студент Микола Лазаревський отримав струс мозку та численні побої від бійців «Беркуту», коли ті першого грудня силою розганяли акцію протесту біля Адміністрації президента. Микола приїхав на Євромайдан до Києва і першого грудня прийшов на вулицю Банкову в числі протестувальників.

Як розповіла Радіо Свобода його дівчина Яна Степанова, він став свідком провокацій із використанням трактора, каміння та сльозогінного газу. Потім, коли бійці спецпідрозділу «Беркут» стали розганяти мітинг і бити всіх без розбору, Микола не встиг втекти. Яна Степанова знайшла свого хлопця в лікарні швидкої допомоги, однак виявилося, що його охороняє міліція, і що йому висувають звинувачення у організації масових безладів.

«Ми цікавилися в міліції чи він є всередині. Нам лише з третьої спроби повідомили, що він тут. І спитали, чи він з майдану. Ми сказали так, і з нами відмовилися далі розмовляти. Ми тут в лікарні другу добу. Ми тут у ноутбуці ми завантажили відео, де побачили, як б’ють ногами Миколу – нас до нього все одно не пускають», – розповідає Яна Степанова..

У лікарні, за окремими броньованими дверима без назви, тримають п’ятьох юнаків, побитих «Беркутом» на Банковій, заявляють правозахисники. Лише надвечір 2 грудня до них пустили адвоката, однак коли потерпілих зможуть побачити рідні – невідомо, заявив Радіо Свобода у приміщенні лікарні правозахисник Вадим Духнич.

«Слідчий у цьому приміщенні самостійно упродовж трьох годин відбирав якісь пояснення. Заходили туди й поняті, але все це відбувалося без свідків і без адвоката», – зазначив Духнич.

Правозахисник наголошує, що мало місце порушення прав затриманих та права їхніх захисників на адвокатську діяльність. Окрім того, за його словами, сьогодні суд має розглянути запобіжний захід для затриманих, хоча точний час наразі не відомо. Однак ще до суду завершується доба, упродовж якої міліція може тримати під вартою без рішення суду, і Вадим Духнич не виключає, що Миколу Лазаревського та інших затриманих не стануть випускати, як цього вимагає закон.

Родичі затриманих не виключають, що їх змушують зізнатися в тому, чого вони не вчиняли – в організації масових безладів. Зокрема, вони стверджують, що поговорили з одним із понятих. Він зізнався, що є безхатченком, і що на прохання міліції підписав документи, змісту яких не знає. У повідомленні про підозру йдеться, що в Лазаревського не вилучили ніяких небезпечних предметів – тільки ключі, телефон та пластиковий брелок. Саме з цим арсеналом, підозрюють слідчі, він з іншими затриманими організував штурм Банкової.

За роз’ясненнями Радіо Свобода звернулося до працівника міліції, який знаходився разом із потерпілими юнаками, за броньованими дверима. Він назвався капітаном міліції Сергієм Подойком. Однак ані впускати журналістів всередину, ані пояснити, в якому стані нині потерпілі – відмовився. «Всі питання – до лікаря, який лікує цих осіб».

Побитих під АП тримають там, де раніше Луценка

Станіслав Тупало черговий лікар відділення, в якому тримають побитих біля Адміністрації Президента, у свою чергу, наголосив, що за життя та здоров’я п’ятьох затриманих на банкові несуть відповідальність не лікарі, а правоохоронці.

«Це так звана спецпалата. Це приміщення, умовно кажучи, орендує міліція. Там дві палати для хворих, які перебувають під вартою. Раніше, як ви знаєте, у нашій лікарні утримували Юрія Луценка. Він теж лежав у цій спецпалаті», – каже медик.

Станіслав Тупало каже, що затриманих там лікують, але в якому вони стані може розповісти лише лікар, що їх лікує, а його, наразі, немає.

Миколі Лазаревському та іншим чотирьом затриманим інкримінують організацію масових безладів на Банковій, свідчать повідомлення про підозру, які вручили їхнім рідним.

Управління МВС у Києві напередодні заявило на своєму сайті, що у організації заворушень на Банковій підозрюють близько 300 представників організації «Братство» Дмитра Корчинського. В інтернеті з’явились докази, що вказують на «замовність» штурму Банкової.

Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, зі свого боку, заявив, що організатором сутичок побіля Адміністрації президента є сама ж ця адміністрація. Один з телеканалів виклав відео, де кілька молодиків спочатку атакують «Беркут» на Банковій, а потім безперешкодно проходять крізь його лави й залишаються поруч із бійцями спецпідрозділу. Вчора, другого грудня, прем’єр Микола Азаров заявив, що керівника столичної міліції Валерія Коряка звільнили з посади, але за те, що «Беркут» у Києві застосував силу раніше, в ніч на 30 листопада, коли правоохоронці розігнали Євромайдан. В МВС це звільнення спростовують.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG