Доступність посилання

ТОП новини

Чи покарають «беркутівців»? (Огляд преси)


Київ – Замість притягнення до кримінальної відповідальності бійців, винних у побитті мирних громадян, із ними провели роз’яснювальну роботу, а спецпідрозділ пропонують розформувати. Як зауважує газета «Україна молода», ухваливши відповідний закон, влада могла б розв’язати для себе проблему «кровожерливого спецпідрозділу». Адже ліквідувавши «Беркут», можна вже й не притягувати до кримінальної відповідальності когось із «засвічених» пресою бійців. Мовляв, покарали ж ліквідацією з подальшим звільненням. От тільки наївно сподіватися, що на місці ліквідованого «Беркута» не виникне новий спецпідрозділ із якоюсь новою хижою назвою на нашивці – якийсь «Яструб», наприклад. І під новою вивіскою гарантовано одразу працевлаштуються усі екс-«беркути», які так і не постали перед судом за завдання тілесних ушкоджень, перевищення службових повноважень і надмірне застосування сили.

Відповідь на запитання, хто бив студентів і за чиїм наказом, за бажання можна знайти. Інша справа – для чого? – запитує журналіст «Голосу України». Яка політична доцільність для влади, котра «аплодувала» мирним прихильникам асоціації з ЄС, перетворювати ці оплески на удари кийків? Адже танці й пісні на Євромайдані вичерпувалися самі по собі. Тим паче, що Євросоюз пообіцяв найближчим часом ще раз відчинити двері перед українською владою. Опитані журналістами народні депутати переконані – усе це робилося за кремлівським сценарієм. Жорстоке побоїще на Майдані, за диявольським планом, мало загнати владу у глухий кут: Захід засуджує, пролита кров вивітрює рештки євроромантики, а «сильна Росія» простягає «братерські обійми». Є повна гарантія, що Україна вже не вислизне з них, аж до вступу у Митний союз... Про це йдеться у статті «Кров на граніті. Жорстокість, цинізм, безвідповідальність».

Сьогодні важелі вирішення відставки уряду Азарова цивілізованим шляхом відсутні. Була надія, що після пролитої крові, влада схаменеться, але цього не сталося. Експерт газети «День» переконаний, що Янукович ще сподівається все вирішити силовими методами, а отже, тільки тиск, протест людей на вулиці зможе змінити ситуацію. Однак експерт запитує – навіщо було порушувати питання відставки уряду, якщо не вистачало голосів? Опозиції треба негайно вносити зміни у свою тактику. Інакше ініціатива, яку вона отримала завдяки невдоволенню людей, буде втрачена, зауважує видання.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG