Доступність посилання

ТОП новини

У світі віддають останню шану Нельсону Манделі


Біля будинку Мандели зібралися тисячі африканців
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00
Світові лідери і звичайні люди віддають останню шану Нельсону Манделі, колишньому президентові Південноафриканської республіки, який помер вчора у віці 95 років.

Президент ПАР Якоб Зума заявив, що Мандела помер «мирно», в оточенні родини у своєму будинку в Йоганнесбурзі.

Тисячі південноафриканців зібралися біля будинку Мандели, щоб віддати останню шану своєму видатному співвітчизникові.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун назвав Манделу «гігантом, який стояв за справедливість».

Голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу у Twitter написав, що Мандела змінив хід історії для свого народу, країни, континенту і світу загалом.

Президент США Барак Обама виголосив промову з приводу смерті колишнього президента ПАР, лауреата Нобелівської премії миру Нельсона Мандели.

«Він досягнув більше, ніж можна очікувати від будь-якої людини. Сьогодні він пішов, і ми втратили одного з найвпливовіших, насміливіших, і надзвичайно добрих людей. Для нього, як і для будь-кого з нас закінчився час на цій землі. Він більше не належить нам, але належить вікам», – сказав Барак Обама.

Нельсон Мандела очолив Південноафриканську Республіку у 1994 році і став першим темношкірим президентом цієї країни. До свого президентства був борцем із апартеїдом (офіційною політикою расової дискримінації і сегрегації, яку впродовж 1948-1991 років проводила влада ПАР) і лідером Африканського національного конгресу.

У 1993 році Нельсон Мандела отримав Нобелівську премію миру «за роботу задля мирного завершення режиму апартеїду і за підготовку основи для нової демократії в Південній Африці».
XS
SM
MD
LG