Доступність посилання

ТОП новини

Патологічне бажання Путіна щодо України може призвести до біди (світова преса)


Світові газети цитують заступника держсекретаря США Вікторію Нуланд, котра заявила в Києві під час саміту ОБСЄ, що сторони політичного конфлікту в Україні мають вирішити його мирними і конституційними засобами. Чимало провідних видань на Заході попереджають, що «ситуація в Україні мінлива і небезпечна, тому Захід мусить діяти тут активно». Чи не всі провідні видання США і ЄС інформують про новий поворот у газових справах між ЄС та Росією. У середу в Європарламенті пролунали попередження, що російський газовий проект «Південний потік» не відповідає правовим нормам ЄС, це ж стосується і десятка двосторонніх угод «Газпрому» з країнами ЄС на цю тему. Газети також занепокоєні зривом підписання у середу угоди між ЄС та Україною про транспортування газу з Європи через Словаччину до Києва. Тим часом, як повідомляють чимало західних кореспондентів із Києва, і влада, і Євромайдан поступатися не бажають.

Впливова The New York Times цитує виступ заступника держсекретаря США Вікторії Нуланд, яка наголосила, перебуваючи в Києві, що всі сторони конфлікту мусять знайти мирне рішення, котре «буде відповідати очікуванням народу України». Під час свого виступу на саміті ОБСЄ, котрий проходить у столиці України, Нуланд також наголосила, що «демократичні норми і верховенство закону мають бути дотримані».

Лондонський Economist попереджає, що «ситуація в Україні мінлива й небезпечна» і закликає Захід «починати активно діяти». Видання вважає, що режим Януковича небезпечно відрізняється від того, яким був режим Кучми у 2004 році, бо сам Янукович є особою, не схильною йти на компроміси та ще й тоді, коли за спиною у нього Володимир Путін, котрий має чи не останній шанс для реваншу в Україні. США нині, як пише видання, втратили інтерес до України. Лондонський часопис попереджає, що слідом за проявом насилля 30 листопада можуть настати ще більш трагічні події, і нагадує, що «навіть за стандартами Східної Європи історія України страшно кривава». Разом із тим Україна безпосередньо межує з чотирма країнами ЄС, попереджає видання. Європа, як закликає видання, повинна забезпечити в Україні уникнення подальшого застосування насильства, те саме мають зробити і США, на думку Economist. Але видання наголошує, що «основний тягар все ж лежить на Європі, яка, уникаючи ліквідації цієї кризи, не може якимось чином втекти від неї». «Навіть пан Путін, який любить своїх слабких сусідів, повинен зрозуміти, що його патологічне бажання втрутитися у справи України може принести цій країні трагедію», – попереджає часопис із Лондона.

Брюссельська EUObserver вийшла у п’ятницю із заголовком «ЄС каже «ні» російському газогонові «Південний потік», де інформує про те, що ЄС заявив у середу, що проект трубопроводу блакитного палива з Росії до Європи, котрий має намір обійти Україну, «не відповідає законам ЄС». Речник ЄС також сказав, що й двосторонні угоди Росії на цю тему з Австрією, Болгарією, Хорватією, Грецією, Угорщиною, Сербією, Словенією також не відповідають нормам Євросоюзу. Єврокомісія попереджає, що ця заява ніяк не пов’язана з переговорами з Україною щодо асоціації. Видання також зауважило, що ця новина прийшла якраз у момент прибуття української урядової делегації для переговорів до Брюсселя.

The Wall Street Journal повідомила про дивний зрив минулої середи підписання газової угоди між Україною і Словаччиною, яка мала дозволити транспортування європейського газу до України. Українська делегація просто не прибула цього разу до Братислави без пояснення причин. Газета висловила занепокоєння, що цей випадок «може означати відхід Києва від угоди, яку підтримав ЄС з метою полегшити енергетичну ситуацію в Україні».

Тим часом російська «Независимая газета» констатує, що «і влада Януковича, і Євромайдан поступатися не бажають». «Ситуація може стати патовою, якщо Віктор Янукович вирішить застосувати силу», – резюмує видання.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG