Доступність посилання

ТОП новини

Ізабель Сантос: ОБСЄ готова допомогти Україні


ОБСЄ має робити більше, щоб сприяти захисту прав людини, а Україні готова допомогти врегулювати нинішню кризу. Про це заявила Радіо Свобода голова комітету з демократії, прав людини і гуманітарних питань Парламентської асамблеї ОБСЄ, парламентарій з Португалії, Ізабель Сантос. Спершу вона оцінила головування України в ОБСЄ, яке триває протягом цього року і скоро завершується.
Ізабель Сантос
Ізабель Сантос

Одним із моїх пріоритетів будуть політичні в’язні, не лише в Україні
– Україна, як голова ОБСЄ, зробила деякі справжні спроби підвищити роль нашої організації та вклала багато часу у наші ключові завдання, такі як розв’язання конфліктів, особливо у Придністров’ї. Ми дуже вдячні за гостинність, із якою нас приймають на міністерській нараді у Києві цього тижня. Але, як голова комітету з прав людини Парламентської асамблеї ОБСЄ, я особливо стурбована питаннями верховенства права та незалежності судів. Ці питання далі існують на теренах ОБСЄ і, на жаль, в самій Україні. Як зазначала наша Асамблея, демократичний розвиток відступає в усьому регіоні ОБСЄ і я переконана, що наша організація може і повинна робити більше, щоб допомогти захистити права людини, свободу зібрань і верховенство права. Як я вже інформувала головування, одним із моїх пріоритетів будуть політичні в’язні, не лише в Україні. Парламентська асамблея ОБСЄ заявляла, що на теренах ОБСЄ не повинно бути політичних в’язнів.

– Як може ОБСЄ допомогти Україні розв’язати політичну кризу, якщо буде таке офіційне звернення з українського боку?

Ми можемо сприяти діалогу серед політичних сил України
– Я переконана, що ОБСЄ буде рада розглянути будь-яке прохання України, чи іншої держави-учасниці про допомогу у посередництві та розв’язанні конфлікту. Парламентська асамблея ОБСЄ працювала з таких питань у Білорусі, Киргизстані, Молдові та інших державах ОБСЄ. Як політики у Парламентській асамблеї ОБСЄ ми можемо сприяти діалогу серед політичних сил України. Делегація Верховної Ради у нашій асамблеї представляє головні політичні сили у цій країні. Ми сподіваємося, що Україна використає наш форум і нашу експертизу, щоб вести конструктивний діалог із дуже важливих питань, які опозиція та громадянське суспільство порушують в Україні протягом останніх днів, тижнів і років. Раніше значна кількість представників ОБСЄ спостерігала тут за виборами. Ми знаємо, що тут є серйозні проблеми з демократичним розвитком. Ми помітили їх під час спостереження за виборами у 2012 році. Але Україна веде гарний діалог з ОБСЄ і ми сподіваємося, що всі політичні сили України продовжать з нами працювати, щоб розвинути і підтримати свої демократичні інститути.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG