Доступність посилання

ТОП новини

Львівські театри допоможуть постраждалим від «Беркута»


Львів – Із 6 грудня і упродовж вихідних львівські театри проведуть благодійну акцію «Культура за права людини». Театрали виступатимуть безкоштовно, а глядачі зможуть пожертвувати кошти у благодійні скриньки. Ці гроші театри передадуть постраждалим від побоїв «Беркута» 30 листопада і 1 грудня.

Театри імені Леся Курбаса, «Воскресіння», юного глядача, Лесі Українки, «І люди, і ляльки», Львівський будинок органної і камерної музики, тобто муніципальні установи, упродовж трьох днів і вечорів виступатимуть безкоштовно. Львів’яни, які прийдуть на вистави, квитків не купуватимуть, а лише, за власним бажанням, кластимуть кошти у благодійну скриньку. Усі ці гроші театрали передадуть людям, які постраждали від жорстоких дій беркутівців у Києві 30 листопада і 1 грудня, на медичну і правову допомогу. Бо людям потрібна і психологічна допомога.

Директор театру імені Курбаса Микола Береза каже, що театр від першого дня солідарний з людьми на Майдані через культуру. Бо можуть лише своєю роботою допомогти постраждалим.

«Я не можу зрозуміти тих виправдань влади, що робили працівники міліції, «Беркут» із людьми, так як це розвивається зараз. Вирішили, що кожен театр дасть виставу чи кілька вистав. У нас 6 і 8 грудня вистави на підтримку постраждалих від «Беркута». Важливо, щоб кошти потрапили за адресою», – каже Микола Береза.

Львів’ян просять відгукнутись

Гроші потраплять постраждалим, запевняє начальник управління культури Львівської міськради Ірина Подоляк. Бо кошти не передаватимуть політикам, а їх віддадуть громадській організації , яка займається проблемами постраждалих людей.

«Оскільки гроші у нашій державі – завжди мутна справа, ми не хотіли створювати окремих рахунків. Громадська організація «Громадянська варта» адмініструватиме цей проект. Вони братимуть інформацію у групи «Євромайдан SOS», яка має інформацію про людей», – наголосила Ірина Подоляк.

Актор театру Курбаса Олег Цьона каже, що зараз важливо підтримати людей, які стоять на Майдані, а тому не може бути й мови про якийсь заробіток. Кожен повинен пожертвувати чимось, коли вирішується доля країни.

«Мене не влаштовує країна з такою владою, пора закінчувати з тим «совком». Це влада, бо «Беркут» сам би це не зробив. Важко це збагнути. Але я підозрював, що ці люди здатні на такі кроки. Це вандалізм – з яким задоволенням це робили. Не дай Боже, якщо ми це проковтнемо, то це утвердиться, отримає право на існування», – зазначає актор Олег Цьона.

Власне від львів’ян залежатиме, яку суму грошей передадуть театрали постраждалим. Бо важливо, щоб львів’яни відвідали вистави і концерти, зробили свої пожертви. У такий спосіб зробивши внесок на підтримку побитих людей, які вийшли на вулицю лише висловити недовіру владі.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG