Доступність посилання

ТОП новини

Прощання з Леніним як символ Євромайдану


(Рубрика «Точка зору»)

Зруйнування пам’ятника Леніну в Києві стало наразі одним із найпомітніших символів Єврореволюції. І це вельми показово з кількох поглядів.

Ленін був одним із найкривавіших диктаторів свого часу. Саме Ленін очолив Жовтневий переворот у Росії, який призвів до громадянської війни, що принесла мільйони жертв. Саме Ленін організував небачений доти у світі терор. Саме йому належить фраза: «Чим більше розстріляєте, тим краще». Ленінська «диктатура пролетаріату» і «класова війна» обернулася для народу першими у світі концтаборами. СРСР – це жахливе породження Леніна – втопив у крові десятки мільйонів власних громадян і приніс неволю багатьом народам за межами своїх кордонів.

В України з Леніним свої порахунки. Саме під час ленінського керування Кремль збройно захопив Україну, що обернулося для українців втратою незалежності у 1919-1920 роках. Сумні наслідки цього загальновідомі: Голодомор та масові репресії у 1930-х роках. Це все робили вірні ленінці, його соратники по комуністичній партії.

Скинення пам’ятнику кривавому диктатору є нашим символом очищення на шляху до європейської системи цінностей. Адже людина – це не «гвинтик», за визначенням ленінців, а самодостатня величина.

Так, пам’ятник скинули стихійно, без належного юридичного оформлення. Але й на те революція, що сила народного гніву не вміщується в казуїстичні норми позіхаючого царства права. Зрештою, пам’ятник Леніну давно став джерелом напруження в Києві, скільки разів довкола нього виникали сутички. Тож нарешті з цим закінчено.

Прихильникам Леніна не варто посипати голову попелом. Цих камінних бовванів ще тисячі стоїть по Україні. Між іншим, коли Ленін прийшов до влади, то першим ділом також почав скидати пам’ятники. Подивіться кадри тогочасної хроніки, де валять монументи царів.

Зрештою, очищення Києва від Леніна може дасть поштовх закінчити з ленініаною й у інших регіонах. Візьмімо для прикладу найзахіднішу область України – Закарпаття, де досі чимало вулиць носить його ім’я. Це тим паче парадоксально, що цей край вважають чи не найбільш релігійним. Натомість саме Ленін породив таке поняття, як «войовничий атеїзм» і за його правління почалося не тільки тотальне руйнування Божих храмів, але й репресії проти духівництва.

Європа – це не Ленін. Там достатньо інших авторитетів, які здобули собі право на постамент без терору і нищення усіх свобод громадян.

«Нарешті щось зробили» – сказав мій знайомий про восьмиденне стояння киян на морозі. Справді, скинення Леніна є вельми промовистим попередженням владі, що терпіння народу не безмежне. І чим довше вона буде глухою до невдоволення людей, тим радикальнішою виявиться Єврореволюція.

Олександр Гаврош – письменник, журналіст

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

На цю ж тему: У Києві повалили і розбили пам’ятник Леніну
Пам'ятник Леніну зруйновано
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00
  • Зображення 16x9

    Олександр Гаврош

    Народився 1971 року в Ужгороді. Закінчив Львівський факультет журналістики. Має понад дві тисячі публікацій у пресі. Автор понад тридцяти книжок, в тому числі збірників публіцистики «Точка перетину», «Закарпаття під прицілом»,«Блукаючий народ». Член Національної спілки письменників України. Поет, прозаїк, драматург, сценарист. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG