Доступність посилання

ТОП новини

Замість «РИА Новости» тепер «Росія сьогодні»


Москва – Президент Росії Володимир Путін підписав у понеділок указ про ліквідацію інформаційного агентства «РИА Новости» та створення на його базі міжнародного інформагентства «Росія сьогодні». Генеральним директором нового агентства призначений Дмитро Кисельов, який у прямому ефірі російського телебачення отримав від громадян України «Оскара» з формулюванням російською: «За ложь и ахинею по отношению к Евромайдану».

У Кремлі реорганізацію «РИА Новости», як і решти зазначених у президентському указі ЗМІ, пояснили прагненням підвищити їх ефективність і знизити витрати бюджетних коштів. Втім, на англомовному сайті «РИА Новости» в повідомленні про ліквідацію агентства сформульована цілком однозначна оцінка події. Вона звучить так: «Цей крок став ще однією дією в низці останніх змін російського інформаційного поля, спрямованих на посилення вже і без того досить жорсткого державного контролю над ЗМІ».

Для більшості співробітників агентства і структур, які так чи інакше мали стосунок до «РИА Новости», повідомлення про прийдешні зміни стало повною несподіванкою.

Головний редактор «Агентства правової та судової інформації» Олег Єфросинін розповів Радіо Свобода, що про ліквідацію «РИА Новости» дізнався по дорозі на конференцію, де мав виступати.

«Що ж до РАПСІ. РАПСІ, нагадаю, засноване агентством «РИА Новости» і трьома вищими судами країни – Конституційним, Верховним судом і Вищим арбітражним судом, який теж припиняє своє існування незабаром. Поки коментарів дати ніяких не можу. Може бути, через день-два щось стане ясніше. Тому що дуже несподівана новина».

Яким буде «Голос Росії»?

Тим же указом президента Путіна ліквідується і Російська державна радіомовна компанія «Голос Росії», а все її майно передається новому агентству. Керівник радіостанції Андрій Бистрицький – як і Олег Єфросинін – поки не може відповісти на запитання, що буде з очолюваною ним організацією.

«Я гадаю, що загалом йдеться про деяке упорядкування ресурсів, але я, розумієте, глибоко цю справу не вивчав».

«Занадто людська держструктура»

Політолог Володимир Прибиловський в інтерв’ю РС виклав свої версії подій.

Цікаво, чим Путіна «дістала» головний редактор агентства Світлана Миронюк
Володимир Прибиловський
«Гадаю, що одна з цілей – винагородити і просунути лояльного інформаційного чиновника, який відзначився в очах Путіна. Ну і в принципі тут цікаво, чим Путіна «дістала» головний редактор агентства Світлана Миронюк. Може бути, що її місце просто потрібно Кисельову, а може бути, що вона чимось завинила, або її чоловік – Сергій Зверєв. Від великої політики він відійшов, а від великого піару – зовсім ні. Подейкують, що його компанія працює на колишнього міністра фінансів Кудріна», – зауважив Прибиловський.

Експерти вважають, що агентство «РИА Новости» при Світлані Миронюк було «занадто людською держструктурою». Вони сумніваються, що при керівництві Дмитра Кисельова це збережеться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG