Доступність посилання

ТОП новини

Британські парламентарі солідарні з українським народом


Мітинг солідарності з українським Євромайданом у Лондоні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:21 0:00

Мітинг солідарності з українським Євромайданом у Лондоні

Лондон – Учасники парламентського обговорення стану справ в Україні підтримали право українців на мирне волевиявлення і засудили застосування сили українською владою проти мирних демонстрацій.

Дебати у вівторок ініціював депутат від урядової Консервативної партії Джон Віттінґдейл, який очолює британсько-українську парламентську групу у Вестмінстері.

Представник британського уряду Гюґо Сваєр, відповідаючи на запитання депутатів заявив, що Лондон дивиться на події в Україні «з глибокою і щирою стурбованістю» і назвав неприпустимим застосування надмірної сили до демонстрантів.

«Ми вітаємо зобов’язання українських властей провсести старанне рослідування насильницьких дій поліції. Ті, хто відповідальний за таку жорстокоість повинні бути притягнуті до відповідальності», – наголосив британський урядовець.

У дебатах у Вестмінстерському холлі взяли участь депутати від усіх парламентських партій, які усі без винятку висловили солідарність з проєвропейськими гаслами демонстрантів в Україні та наголосила на відповідальності влади за насильство.

Депутат Віттінґдейл виголошував свою промову у той час як перед будівлею британського парламенту також відбувалася демонстрація сотень українських активістів. Він зауважив, що скандування долинало навіть у кімнату, де відбувалися дебати.

«Найнагальніше завдання у тому, щоб запевнити недопущення подальшого насильства. Але у довготерміновій перспективі ми повинні розглянути допомогу Україні. Насувається економічна криза. Країна у величезних боргах і екномічні погрози з Росії безсумнівно відіграли роль у рішенні (щодо непідписання угоди з ЄС). Ми повинні запропонувати Україні якусь перспективу допомоги, якщо вона вирішить повернутися на європейський шлях.

Існує також політичне завдання. Настане час виборів. Необхідно, щоб вони були вільні і справедливі і, щоб усі провідні кандидати мали можливість брати участь. Найважливіше, щоб реформи, які відбувалися, включно з реформою процесу судочинства і реформами для викорінення корупції тривали і далі. Якщо вони будуть запроваджені, тоді ми зрештою зможемо сподіватися на те, що український уряд і далі називає своєю метою – зближення з Європою.

Маємо підстави для оптимізму. Насамперед, завдяки сміливості українського народу. Їх не залякали
Джон Віттінґдейл
Це надзвичайно небезпечні дні, але ми маємо підстави для оптимізму. Насамперед, завдяки сміливості українського народу, яку ми бачимо зараз попри холоднечу і загрозу з боку підрозділів поліції спеціального призначення з кийками і щитами. Їх не залякали, вони і далі там», – сказав депутат Джон Віттінґдейл.

Раніше британський міністр закордонних справ Вільям Гейґ назвав рішення українського уряду відмовитися від угоди про асоціацію з ЄС «втратою можливості для України стати на шлях модернізації», а також з допомогою зони вільної торгівді з Європою отримати доступ до ринку 500 мільйонів європейських споживачів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG