Доступність посилання

ТОП новини

Янукович – самодержець чи заручник? (Огляд преси)


Київ – Для чого спробували силою розігнати Майдан? Де логіка? Де здоровий глузд? Адже, як нагадує газета «День», напередодні відбулися кілька подій, які ніби виключали такий сценарій. Віктор Янукович прийняв пропозицію Леоніда Кравчука започаткувати національний круглий стіл заради виходу з політичної кризи. Також до України прибули західні політики. В ситуації, коли з’явилися хоча б якісь надії на діалог, відбувається нічна атака на Майдан. Можливо, олігархічні групи все-таки загралися і президента просто підставляють? Показово, що як тільки градус незадоволення Майдану падав, одразу відбувалися штурми. Звісно, не можна виключати і версію, що президент про все знав, без нього такі накази не віддаються. В такому разі, дії влади, яка намагається силою придушити Майдан, тільки спонукають людей масово виходити на протести. Ситуація радикалізується. І це вже дуже небезпечно. Тож видання запитує – президент Янукович «самодержець» чи «заручник»?

Можливо, як припускає в газеті «День» політолог Володимир Фесенко, що злий жарт з рішенням влади про штурм зіграло запаморочення від успіху, який був пов’язаний з тим, що напередодні силовим структурам вдалося достатньо швидко і ефективно, без особливих проблем зачистити урядовий квартал. І це надихнуло силовиків зробити те саме вночі з Майданом і повернути контроль над КМДА. Вони могли переконати президента в успішності такого кроку. Була впевненість, що Майдан вже слабкий, плюс погодні умови. Але у політолога є й інші припущення. Події зі штурмом відбулися за присутності в Києві представників США та Євросоюзу. І тепер можливість продовжити переговори з Євросоюзом і підписати угоду в березні – зруйновані. Кому це вигідно? Можливо, президентові варто розібратися, на кого працюють деякі люди в його оточенні: тільки на нього чи ще на когось?

Однією з головних проблем на Майдані лишається психологічний тиск та
втома, зазначає експерт газети «Україна молода». Адже не кожен може вистояти годинами обличчям до обличчя зі своїм суперником. Причому це стосується як мирних демонстрантів, так і військових, які не з власної волі стоять на барикадах. За словами медика, цим людям необхідна психологічна підтримка, аби вони не зламалися.

Після появи в мережі десятків повідомлень від водіїв, які були готові безкоштовно везти людей на Майдан, журналісти газети «Сегодня» перевірили, чи погодяться автомобілісти допомагати, коли доходить «до справи», і потрібно не тільки написати в соціальній мережі, а реально їхати в центр столиці. Результат – кожні п’ять хвилин зупинялася автівка. Докладніше про взаємовиручку видання розповідає в статті «Автостопом до революції».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG