Доступність посилання

ТОП новини

Канадські спостерігачі заявили про проблеми на повторних виборах в Україні


Непрозора робота окружних виборчих комісій, ротація членів ОВК, велика кількість «технічних кандидатів» є серйозними проблемами повторних парламентських виборів, які відбудуться в Україні 15 грудня у п’яти виборчих округах. Такого висновку дійшли члени міжнародної місії спостерігачів з Канади (Mission Canada), представляючи проміжний звіт з підготовки до виборів.

Як заявили канадські спостерігачі, наразі з 90 членів ОВК на п’яти округах 53 особи замінені. При цьому зафіксовані випадки, коли члени комісій, які працювали на тому чи іншому проблемному окрузі у 2012 році, працюють на іншому ОВК.

Як зазначила голова канадської місії спостерігачів Анна Шиптур, у деяких випадках ці люди, працюючи на повторних виборах, представляють інші партії: так, четверо з 18 нинішніх членів ОВК у 223-му окрузі минулого року працювали в ОВК 94-го округу. Всі вони змінили партійну належність, кажуть спостерігачі.

«Місія канадських спостерігачів також зазначає про присутність так званих «кандидатів-клонів», чиї імена або однакові, або співзвучні до імен відомих політиків, які балотуються у певних округах. Ми не виключаємо, що вони мають ввести в оману або заплутати виборців. Ми зафіксували випадки використання адмінресурсу, зокрема, агітацію за окремих кандидатів на веб-сайтах Київської і Миколаївської обласних адміністрацій», – стверджує Шиптур.

Канадська місія спостерігачів також занепокоєна «підозріло високою» кількістю кандидатів у депутати на окремих округах і фактами прямого або опосередкованого підкупу виборців, зазначила Шиптур.

Шестеро спостерігачів від Mission Canada працюють у п’яти округах з 30 листопада, 20 осіб приїжджають у наступні два дні. Серед них – три члени парламенту Канади. Канадську місію спостерігачів за виборами Mission Canada фінансує уряд Канади.
XS
SM
MD
LG