Доступність посилання

ТОП новини

Усі очікували, що Путін скаже більше про Україну – Гудков


Москва – Російський президент Володимир Путін виступив у четвер із традиційним щорічним посланням Федеральним зборам. Цього року воно було «Ювілейним» не тільки тому що відбувалося в день 20-річчя російської конституції, але ще й тому, що для самого Путіна це було десяте за рахунком послання. Експерти відзначають, що у виступі Путіна не було нічого такого, що б їх здивувало. Що стосується України, то їй у своїй годинній промові Путін присвятив їй не більше ніж хвилину.

Російський президент почав свою щорічну промову з привітання присутніх із днем Конституції. А потім нагадав, що положення Конституції, які визначають права і свободи людини, повинні бути непорушні, але цей закон не можна вважати мертвим, оскільки деякі зміни життєво необхідні.

Ще до виступу Путіна представники правлячої партії «Єдина Росія» в Держдумі говорили про ситуацію в сусідній Україні, мовляв, вона прямо зачіпає інтереси Росії, і тому очікували, що цій темі буде присвячена значна частина послання російського президента. Проте в реальності українській темі Володимир Путін приділив зовсім небагато часу.

«Ще до всіх цих подій, які зараз ми бачимо в Києві, – а я дуже розраховую на те, що політичним силам країни в інтересах українського народу вдасться домовитися і вирішити всі проблеми, що накопичилися, – але ще до всіх цих проблем, починаючи від травня поточного року, Україна виявила бажання бути присутньою на всіх зустрічах «трійки» як спостерігач і неодноразово заявляла раніше про свою зацікавленість у приєднанні до окремих угод Митного союзу. Ми нічого нікому не нав’язуємо, але якщо у наших друзів є бажання спільно працювати, ми готові до продовження цієї роботи на експертному рівні», – сказав Путін.

Непередбачуваний розвиток України

Для присутніх обережність формулювань Володимира Путіна відносно України була досить несподіваною. За словами депутата Держдуми Росії Дмитра Гудкова, це пов’язано з невпевненістю у тому, як саме розвиватимуться події.

«Усі думали, що він скаже про події в Україні більше. Це прозвучало, як говорили навіть багато «єдиноросів», занадто м’яко, неконкретно, розмито і так далі. Я думаю, що ця обережність пов’язана з невпевненістю, що сценарій буде таким, яким адміністрація Путіна хоче бачити. Ситуація – ми бачимо як вона змінюється», – зауважив Гудков.

Без політики

За словами Дмитра Гудкова, у цьогорічному посланні Путін майже не торкнувся політичних тем, в основному говорячи про офшорні зони, соціальні проблеми і міжнаціональні відносини.

Володимир Путін намагається уникнути напружених відносин із Заходом напередодні Олімпіади в Сочі, саме тому він не став використовувати агресивну риторику, вважає політолог Станіслав Бєлковський.

Текст послання Володимир Путін оголошував протягом однієї години і 9 хвилин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG