Доступність посилання

ТОП новини

«Європа – національна ідея, яка об’єднала українців» – Дочинець


Прага – У Празі відбувся творчий вечір українського письменника родом із Закарпаття Мирослава Дочинця – автора, серед іншого, відомої книжки «Многії літа. Благії літа». На зустрічі, яку організувала Чеська асоціація україністів, автор поділився своїми враженнями від Майдану, з якого повернувся кілька днів тому. У розмові з Радіо Свобода Мирослав Дочинець звернув увагу на важливість використання історичного досвіду, в тому числі й порад свого літературного міфологічного Мудреця.

Як Ви оцінюєте становище в Києві, на Майдані, кого захищає «Беркут»?

«Беркут» – тепер це якийсь механізм для придушення мирних людей, студентів. Це абсолютно не його функції
– «Беркут», який створювався українським суспільством для захисту українських людей від криміналітету, це було у 89-му році, то тепер виявилося, що це якийсь механізм для придушення мирних людей, студентів. Це абсолютно не його функції. Зате працюють дуже потужно організаційні речі: харчування, медикаменти і так далі. Дуже потужно працює інформаційний сектор: розповсюджуються листівки, розклеюються по цілому Києву портрети тих же «беркутівців», які керують підрозділами, портрети суддів розклеюються на будинках, де вони живуть і працюють. Тобто, йде інформування людей – дивіться, хто бореться з вами, з вашими дітьми, з нашими дітьми.

– Що б Ви хотіли порадити людям, які в мороз і сніг сьогодні стоять на Майдані?

– Так, це звичайно нові ускладнення, нові випробування. Але радити не людям треба, тут потрібен провід, він уже якось проявляється. Але надія дуже мала на опозиційних лідерів.

– Чому, на Ваш погляд, мала надія на нинішніх лідерів?

Ну що таке Азаров? Це людина абсолютно несамостійна, ми це всі знаємо
– Чому? Нема, по-перше, одностайності, нема волі, найголовніше – нема політичної волі, у жодному з них нема ще готовності до цього. Як діяти? Переговорним шляхом. Майдан не ставить свої поняття – відправити уряд у відставку. Це ніщо! Відправити уряд у відставку – це елемент декоративний. Ну що таке Азаров? Це людина абсолютно не самостійна, ми це всі знаємо.

– А чи може Майдан народити свого лідера?

– Може, і народиться цей лідер, звичайно. Розумієте, це не може бути за тиждень, за місяць, за два, і не може бути одноосібний лідер, ні в якому разі. Їх десятки, які народжуються в молодому середовищі, польові командири, які беруть на себе все, які можуть керувати. Але концентрований якийсь лідер – це мають бути якісь народні збори чи народне віче, чи народна рада.

– А що Ви думаєте про лідера «Удару» Віталія Кличка?

Порошенко найбільше готовий, найбільше прийнятний для різних груп, для різних таборів
– А Кличко дуже серйозний політик, який вчиться, дуже потужно вчиться, але він тільки вчиться. Це політичні студії, він багатьох влаштовує, але не всіх. Порошенко найбільше готовий, найбільше прийнятний для різних груп, для різних таборів. А українське середовище – це неймовірно різне середовище.

– Чому, на Вашу думку, на Майдані – не на трибуні, а безпосередньо між людьми так мало письменників, акторів, творчої інтелігенції?

Письменники мають найбільшу владу слова, їм не треба влади трибун
– Письменники брали владу, якщо ви пам’ятаєте, в 90-их роках і вони найбільше зашкодили, потрапивши в уряд, потрапивши у Верховну Раду. Мені здається, вони найбільше зашкодили розвитку демократії. Письменники мають найбільшу владу слова, їм не треба влади трибун. Я не вважаю, що письменник має боротися, він має брати звідти якісь речі, дух, переламувати через себе і подавати людям готовий продукт, який їх кріпить, який піднімає національний дух, патріотичний, духовний.

– Якщо назвати нинішній історичний етап Вашим визначенням - «перевалом духу», то як би Ви на нинішньому «перевалі духу» сформулювали національну ідею, що могла б об’єднати українців?

Люди на Майдані. Вони європейці, вони живуть абсолютно іншими цінностями, ніж їхні батьки
– А нащо її ще вигадувати? Це Європа, ми європейці, Європа в нас, ми в Європі. Ці люди на Майдані давно вже все зробили, все знайшли для людей. Вони європейці, вони живуть абсолютно іншими цінностями, ніж їхні батьки. Вони йдуть відкрито, вони абсолютно не ділять Україну на Україну південну, східну,західну, на українську мову, російську. Це для них смішні речі.

– Які Ваші прогнози майбутнього розвитку подій в Україні?

Тепер має Майдан народити нових політиків. Тільки зміна влади політичної, зміна нових генерацій дасть новий виток Україні
– Тепер має Майдан народити нових політиків. Тільки зміна влади політичної, зміна нових генерацій дасть новий виток Україні. Це 2-4 роки, думав більше – 7-8, але Майдан показав, що ні, що вже є у нас сили.

– Чого чекати від спроб влади зупинити боротьбу Майдану за євроінтеграцію України?

– Вони зацікавлені, щоб було холодно, щоб було погане харчування, погода, грип і так далі, тобто все на них має працювати. Але це вороже ставлення до свого народу. Цей спротив викликає нові й нові хвилі обурення. І їм світ не дасть розігнати всіх.

На закінчення інтерв’ю – один із заповітів Мирослава Дученця вустами його героя, 104-літнього карпатського Мудреця із книжки «Многії літа. Благії літа»: «Все твоє вміння, мудрість, сила, майстерність нічого не варті, якщо не буде в тобі віри в майбутню перемогу твоєї справи».
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG