Доступність посилання

ТОП новини

Спостерігачі визначили технології фальшування виборів 15 грудня


Київ – На думку фахівців з Комітету виборців України та мережі «Опора», найбільше варто остерігатися не лише звичного адміністративного ресурсу та підкупу виборців, а й нового для України вибіркового правосуддя щодо політиків.

У неділю 15 грудня у п’яти округах, де не змогли визначити переможців через порушення, відбудуться довибори. Фахівці зазначають, що у кожному з округів є свої характерні порушення. Так, спостерігачі особливо стурбовані ситуацією в 223-му і 194-му округах, що розташовані у Києві та Черкасах. Тут зафіксували численні факти підкупу виборців. І якщо на виборах 2012 року використовували негрошову форму заохочення, наприклад продуктові набори, то тепер дають напряму гроші. Ціна голосу – 400 гривень: двісті до голосування і двісті після.

«Якщо говорити про Черкаси, то вже практично до кожного мешканця округу стукали в двері. Є навіть такі пункти, що всі знають: туди можна прийти, дати свої паспортні дані, прописку, номер дільниці і отримати кошти. І таким чином люди зобов’язуються голосувати за одного з кандидатів», – розповідає голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

Опозиціонери підтримали кандидата від Ляшка

Чи не головним фактором, який вплине на вибори у 94-му окрузі, є вибіркове правосуддя, вважають експерти. Вищий адміністративний суд скасував реєстрацію кандидата від «Батьківщини» Віктора Романюка за те, що він нібито не проживав останні 5 років в Україні. Політик виїхав до Італії, коли в Україні після виборів 2012 року проти нього порушили кримінальні провадження. Хоча у схожому випадку на попередніх виборах суд дозволив футболістові Андрію Шевченкові брати участь у виборах, зазначають експерти. За три дні до виборів опозиція підтримала іншого кандидата – Андрія Лозового. Він є представником «Радикальної партії Олега Ляшка». Втім, передбачають спостерігачі, за такий короткий термін виборці на окрузі можуть і не довідатись про новий політичний альянс.

Також на 94-му та 132-му округах, а це Обухів та Первомайськ, кандидати, яких підтримує місцева влада, застосовують адміністративний ресурс. Партія регіонів на повторних виборах не виставила жодного кандидата. Експерти пояснюють це тим, що у «проблемних» округах представники владної партії не мають значної підтримки. Водночас сприянням чиновників користуються самовисуванці, яких фахівці називають наближеними до Партії регіонів. Приписуючи собі роботи, які провели за бюджетні гроші, вони підвищують свій рейтинг, пояснює керівник виборчих проектів мережі «Опора» Ольга Айвазовська.

«Це участь кандидата як благодійника під час заходів, які фінансуються з державного бюджету. Це коли відкриваються інфраструктурні об’єкти, а результат приписується кандидатові, а не органові місцевого самоврядування чи органові влади на місцях. Чи не належать ці дії до державних програм, з яких і фінансуються», – зазначає Ольга Айвазовська.

У таких зловживаннях звинувачують Руслана Бадаєва, який висувається на окрузі в Київській області. Натомість сам політик називає свою діяльність звичайним меценатством.

«Діти – це наше майбутнє і я думаю, що вони мають жити краще, аніж ми. Тому ми все для цього зробимо і вони можуть на нас розраховувати» – так він прокоментував відкриття спортивного залу в місті Українка журналістам телеканалу «Дніпро».

Майдан не завадить виборам

Побоювання у експертів викликають також двійники на кількох округах. Це кандидати-тезки, які через неуважність виборців можуть відтягти частину голосів у відомих кандидатів. Також зазначають, що однією з технологій може бути умисне псування бюлетенів членами комісій.

А от найменше зауважень у експертів до 197-го округу в Каневі. Системних порушень тут не зафіксували. Також вважають, що події на Майдані не мають завадити проведенню виборів у Києві, а, навпаки, мобілізують виборців. Загалом же ж у Комітеті виборців України чекають явку на рівні 35 відсотків.
  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG