Доступність посилання

ТОП новини

Янукович не бачить і не чує Євромайдан (огляд преси)


Київ – Віктор Янукович не бачить Майдану. Він не вірить у волонтерів, самоорганізацію і щирість. За сотнями тисяч людей, за сотнями громадських діячів, за десятками політиків і за трійкою опозиційних лідерів він бачить лише одне: «сценарій, написаний у Харкові», стверджує «Дзеркало тижня». Видання переконує, що ставлення до Майдану як до найманців Юлії Тимошенко визначає образ дії Януковича стосовно цього явища. Ні людські долі, ні громадянські погляди, ні дзвони, які кличуть киян на допомогу, не примусили його змінити точку зору. «Жорсткість до Майдану – це найважливіша умова зростання електорального рейтингу на Сході та Півдні країни; це шлях до російських кредитів; це встановлення повного контролю над ситуацією; це гарантія перемоги у 2015 року», – така позиція представників виборчого штабу регіоналів лягає на душу гаранту не тому, що хтось монополізував президентське вухо, а тому, що сам Янукович прагне чути лише те, що хоче чути. Що найбільше хотів би чути гарант? Про це йдеться в статті «…час очікування атаки».

Провокатори недарма пригнали знаменитий бульдозер під стіни Адміністрації, бо саме бульдозер, як переконує «Український тиждень», – єдиний зрозумілий їм інструмент вирішення проблем, символ і архетип. І саме бульдозером Янукович пре на свій народ, наголошує видання. Тижневик пише, що президент щодня шукає нагоду показати свою силу, вже не так відверто брутально, але так само тупо. Рахуватися з обставинами – для нього означає відступити, втратити позиції, віддавати, а це суперечить його натурі. Тенденція на загострення конфлікту – наслідок не особливої кровожерливості Януковича, а його системної безпорадності. Єдине, що досконало виробляє владна машина, це страх. Для суспільства, просякнутого успадкованим екзистенційним страхом, це досить сильна мотивація. Звідси хамський напір, слухняність коліщаток (судді, прокуратура), апеляція до найтемніших інстинктів люмпена. Віктор Янукович не лише сам став жертвою власної обмеженості, він зробив її заручниками весь без винятку народ України. Нині газетярам уже очевидно, що попри рештки демократичного антуражу, президент республіки Україна за фактом став диктатором, причому диктатором найстарішого, допотопного зразка. Зараз таких уже не роблять. Лукашенко, Туркменбаши, Саддам, Мобуту, Чаушеску, Каддафі… Ласкаво просимо до клубу динозаврів. Щоправда, більшість із них уже вимерли. Стаття називається «Зима динозавра. Янукович стає диктатором доісторичного зразка».

Протести українців стали причиною широкомасштабних військових дій
у кіберпросторі. Йдеться не тільки про законні методи боротьби, адже, як зауважує тижневик «Коментарі», на війні всі засоби слушні. Видання пише, нинішні протести ознаменувалися не тільки використанням соцмереж як інструменту координації дій та безперервної новинної стрічки, а й спробою вплинути на хід подій, долучивши фахівців комп’ютерного злому. Потенційні кіберзлочинці діяли по обидва боки барикад. Особливо ж активізували їх проти Євромайдану. Зокрема, у розпал протестів відразу кілька опозиційно налаштованих порталів, які приділяли серйозну увагу подіям на Євромайдані, піддалися масованій DDoS-атаці. Загалом, це досить великий і серйозний бізнес. Про його масштаби, прибутки і розцінки йдеться в матеріалі «Бійці невидимого фронту».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG