Доступність посилання

ТОП новини

Кримінальні справи проти активістів Майдану є тиском на місцеву владу – мер Львова


Львів – Вісім кримінальних проваджень відкрили львівські правоохоронці щодо активістів Майдану, інформують у тимчасовій контрольній комісії Львівської обласної ради, що розслідує випадки порушення громадянських прав та свобод. Переважно це дрібні хуліганства. Дві кримінальні справи розслідують івано-франківські правоохоронці щодо молодих людей, які «захопили» приміщення обладміністрації. Місцева влада Львова надає активістам юридичну допомогу.

Підлеглого меру Львова, начальника управління внутрішньої політики Львівської міської ради Андрія Шевціва підозрюють в організації перекриття міжнародної траси «Чоп – Київ» біля села Гамаліївка (поблизу Львова) 26 листопада, коли автобус зі студентами Українського католицького університету не пропускало ДАІ.

Згідно з рішенням суду Пустомитівського району, йому заборонено покидати місце проживання. Прокурор Пустомитівського району клопотав, щоб чиновника відмежували від виконання посадових обов’язків, від спілкування зі свідками і потерпілими. Коли Андрій Шевців був активістом Майдану у Львові, то правоохоронці, за його словами, радили йому відмежуватись від цих подій.

«Цей процес надуманий, керівництво міліції дуже швидко просуває проти мене цю справу. Мені казали, що коли все закінчиться, то мене посадять… Я не перекривав жодної дороги, коли туди прибув, то там стояли машини ДАІ, які і перекрили дорогу. А ті, що їхали з Києва, люди зупинялись. Ніхто з керівництва міліції не підходив до людей, я і активісти вели перемови. Їм, мабуть, не сподобалось, чому я запитував, де подівся номерний знак автобуса, чому той самий екіпаж ДАІ зупинив», – зазначає Андрій Шевців.

Йому і його адвокату суд не надав справу для ознайомлення.

Львів’янам надають юридичну допомогу

Міська влада, особисто мер Львова, від першого дня підтримали Євромайдан у Львові та Києві. Мер Львова Андрій Садовий розцінює відкриття кримінальних проваджень проти активістів Майдану тиском на місцеву владу, на місто загалом.

Cправи надумані, думаю, що будуть закриті, бо немає підстав. Слідчі навіть ховають очі
Андрій Садовий
«Кожен має юридичну підтримку, справи надумані, думаю, що вони будуть закриті, бо немає підстав, які б доводили порушення людей. Слідчі навіть ховають очі», – каже міський голова.

Тим часом правоохоронці стверджують, що перевіряють усі факти щодо кримінальних проваджень.

Понад сто громадських діячів, політиків Львова підтримали ініціативу мера Львова взяти на поруки львівського фотографа Олега Панаса, який, згідно з рішенням Шевченківського суду, перебуває за ґратами терміном на 2 місяці. Він 30 листопада і 1 грудня перебував на київському Євромайдані. Адвокат потерпілого оскаржила це судове рішення і на 19 грудня заплановане судове засідання.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG