Доступність посилання

ТОП новини

Аштон: ЄС не потрібен тиск, щоб переконати в перевагах асоціації


Катрін Аштон перед початком засідання у Брюсселі, 16 грудня 2013 року
Катрін Аштон перед початком засідання у Брюсселі, 16 грудня 2013 року
Верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон заявила сьогодні після зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів Європейського союзу, що угода про асоціацію є для України найкращим виходом із короткотермінових економічних труднощів.

Як сказала вона на підсумковій прес-конференції зустрічі, підпис України під цією угодою також стане «потужним сигналом довіри» для міжнародних ринків і фінансових інституцій.

Ця угода також є планом політичних і економічних реформ для України, а відтак і перспектив розвитку на тривалий час, додала вона.

На зустрічі чільних європейських дипломатів із міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, сказала Катрін Аштон, йому заявили: Євросоюзові немає потреби діяти в атмосфері тиску. Треба домогтися, щоб і Росія, і Україна мали можливість вільного вибору, які угоди їм укладати, але також щоб вони визнавали, що у світі, де є угоди про вільну торгівлю і Світова організація торгівлі, цілком нормально мати такі угоди з багатьма країнами. Тож якщо подивитися на наслідки угод, які Євросоюз пропонує Україні, вони будуть на користь і Росії, наголосила Аштон.

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт заявляв сьогодні після засідання голів МЗС країн-членів Європейського союзу у Брюсселі і їхньої зустрічі з колегою з Росії, що Сергієві Лаврову було нелегко під час робочого обіду, бо «він вислухав дуже чіткі послання щодо нашого погляду на пряме втручання (Росії) в Україні».

«Ми хотіли б мати вільну торгівлю по всій Європі. Але раптом, коли Україна бажає угоди про вільну торгівлю з ЄС, російська словесна артилерія переходить до найважчого калібру. Це несумісно з принципом поваги права кожної країни обирати власний шлях», – наголосив Більдт.

Сьогодні Лавров після зустрічі з колегами з Євросоюзу заявляв у Брюсселі, що погодився з ними: Україна повинна мати можливість вільно обрати свій майбутній шлях між Сходом і Заходом. «Ми обговорили Україну і дійшли спільного порозуміння, що кожен має поважати суверенітет будь-якої країни, включно з Україною, і кожен має дати людям можливість зробити вільний вибір того, як вони хочуть розвивати свою країну, як вони хочуть розвивати свою державу», – сказав він.
XS
SM
MD
LG