Доступність посилання

ТОП новини

В окрузі Поплавського масово скупили голоси – експерт


Черкаси – За даними ЦВК, на перевиборах у 194-му окрузі в Черкасах перемогу здобув самовисуванець Михайло Поплавський. Натомість у 197-у окрузі, теж на Черкащині, перемагає опозиційний кандидат Леонід Даценко. На думку експертів, у черкащан масово скупили голоси, що і вплинуло на остаточний результат.

За результатами опрацьованих 100 відсотків протоколів переможцем перевиборів у 194-му окрузі у Черкасах став самовисуванець Михайло Поплавський, за якого проголосували 54 відсотки виборців. Він був головним конкурентом опозиційного кандидата Миколи Булатецького. Місцеві експерти вважають, що на результат голосування вплинули численні порушення. Зокрема використання системи підкупу виборців, застосування технологій спотворення результату голосування та «чорний піар».

У коментарі Радіо Свобода координатор виборчих програм Громадянської мережі «Опора» у Черкаській області Сергій Варич зауважив, що за допомогою підкупу результат перевиборів зробили ще до дня голосування.

«Не всі черкащани виявили високу свідомість. За нашими спостереженнями, після обіду під вечір вийшли голосувати більше прихильників опозиції. А до обіду системно, масово підвозили до дільниць на автобусах, на машинах тих людей, які взяли участь у цій системі підкупу. Фактично, ми маємо справу з двома категоріями суспільства – свідомих людей і тих, які готові за 200 гривень продати свій голос», – вважає Варич.

Водночас попри повідомлення спостерігачів про велику кількість порушень у день голосування та залучення правоохоронних органів до викриття фактів підкупу, в УМВС України в Черкаській області повідомили, що не зареєстрували порушень виборчого законодавства та громадського порядку під час голосування.

Заява Булатецького матиме далекоглядні наслідки – обласний осередок КВУ

У неділю за півгодини до закриття виборчих дільниць ДАІ заблокувало автомобілі штабу опозиційного кандидата Миколи Булатецького біля офісу Об’єднаної опозиції. Унаслідок цього представники кандидата, міжнародні спостерігачі та представники ЗМІ не встигли до 20:00 потрапити на виборчі дільниці. Через ці події опозиціонер заявив, що «вибори сфальшовані» та відкликав своїх представників із ДВК.

Вже зараз пікетують ЦВК. Поле битви і центр ухвалення рішень переміститься із Черкас до Києва
Максим Михлик
«Це означало, що підбиття підсумків голосування пройде спокійно, що, в принципі, і відбулося. Не було протистояння в ОВК, не було нервового підрахунку голосів. Звичайно, заява, що вибори сфальшовані і Булатецький не визнає результатів, матиме далекоглядні наслідки. Вже зараз пікетують ЦВК, вже опозиція виступила з заявою, що вони не визнають результатів. Зараз уже поле битви і центр ухвалення рішень переміститься із Черкас до Києва», – сказав Радіо Свобода голова Черкаської обласної організації Комітету виборців України Максим Михлик.

У понеділок Микола Булатецький заявив, що не подаватиме до суду на зафіксовані порушення, бо не вірить в українське правосуддя.

На 197-му окрузі перемагає опозиційний кандидат

Тим часом на 197-му окрузі, за даними ЦВК, із 64 відсотками голосів лідирує батьківщинівець Леонід Даценко. Між іншим, 197-й округ – єдиний із п’яти проблемних округів, де перемагає опозиційний кандидат.

Експерт Черкаської обласної організації КВУ Юрій Сас наголошує, що передвиборча кампанія та день голосування у 197-у окрузі були спокійними, із незначними порушеннями. Зокрема у день голосування спостерігачі зафіксували псевдопосвідчення журналістів, відсутність інформації про кандидатів та велику кількість бажаючих проголосувати вдома на низці дільниць. Втім, вважає Сас, немає жодних підстав не визнавати результатів перевиборів на 197-у окрузі.

«Результат очевидний. Перевага опозиційного кандидата над самовисуванцем Сергієм Червонопиським дуже велика. І будь-які спроби нівелювати або скасувати цей результат будуть остаточною дискредитацією ідеї проведення виборів в Україні в нинішніх умовах. Я думаю, що це єдиний округ, де кандидат від опозиції має можливість реально отримати мандат. І я думаю, що опозиція має поборотися за свого кандидата, а громадськість захистити вибір людей», – пояснює він.

Згідно з даними ЦВК, на перевиборах явка виборців у 194-му окрузі склала 47 відсотків, натомість у 197-у – 38 відсотків. Місцеві експерти наголошують, що зазвичай на повторних виборах на Черкащині явка значно менша.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG