Доступність посилання

ТОП новини

Ув’язнений колишній прем’єр Грузії заявив про погрози з боку генпрокурора


Іване (Вано) Мерабішвілі в суді
Іване (Вано) Мерабішвілі в суді
У Грузії колишній прем’єр-міністр Вано Мерабішвілі, який перебуває під вартою за низкою звинувачень, заявив сьогодні в суді, що генеральний прокурор країни наприкінці минулого тижня вимагав від нього повідомити номери банківських рахунків колишнього президента Міхеїла Саакашвілі, а також «допомогти прокуратурі» в розслідуванні смерті колишнього прем’єра Зураба Жванії 2005 року.

В іншому разі генпрокурор Отар Парцхаладзе погрожував йому, що різко погіршаться умови утримання у в’язниці, і взагалі він «пошкодує»: у в’язниці опиняться й його друзі і родичі, буде зруйнований їхній бізнес, заявив Вано Мерабішвілі.

У разі ж згоди, за словами колишнього прем’єра, йому обіцяли «повернути гроші, які він вкрав», а в найкращому разі й дати виїхати з Грузії, заявив Мерабішвілі.

За його словами, камери спостереження в’язниці, де він перебуває, мали зафіксувати, як його вивозили звідти до Генпрокуратури, а потім повертали до камери.

У Генпрокуратурі Грузії категорично відкинули цю заяву як абсурдну й таку, що не відповідає дійсності.

Несерйозними назвали звинувачення Мерабішвілі і в Міністерстві виконання покарань.

Проти Іване (Вано) Мерабішвілі, який нині є генеральним секретарем колишньої владної партії «Єдиний національний рух» Міхеїла Саакашвілі, одного з найближчих соратників колишнього президента, висунена низка звинувачень за кількома статтями Кримінального кодексу, що стосуються різноманітних зловживань владою. Мерабішвілі, який перебуває в попередньому ув’язненні, не визнає ніякої своєї вини і називає звинувачення політичними переслідуваннями з боку нинішньої влади.

Також нині у Грузії знову розслідують не до кінця з’ясовану смерть 2005 року тодішнього прем’єр-міністра Зураба Жванії. За первісною офіційною версією, він випадково отруївся побутовим газом; останнім часом залунали звинувачення, що до його смерті міг бути причетний тодішній президент Міхеїл Саакашвілі, супротивниками якого є члени нинішньої влади.

Нова влада коаліції «Грузинська мрія», яка прийшла до влади у Грузії за результатами виборів минулої осені, затримує і судить урядовців попередньої влади за звинуваченнями в різноманітних зловживаннях. Нинішня опозиція скаржиться на політичні переслідування, нова влада заперечує це.
XS
SM
MD
LG