Доступність посилання

ТОП новини

Газовий консорціум в Азербайджані підписав остаточну інвестиційну угоду


На церемонії підписання в Баку, 17 грудня 2013 року
На церемонії підписання в Баку, 17 грудня 2013 року
Учасники консорціуму, який працює на газовому і нафтовому родовищі «Шах-Деніз-2» в Азербайджані, підписали сьогодні в Баку остаточну інвестиційну угоду, виконання якої відкриє шлях прямим постачанням азербайджанського газу до Європи.

Як повідомив президент Азербайджану Ільгам Алієв, серед підписаних документів – інвестиційні рішення про родовище «Шах-Деніз-2» в Каспійському морі і про газопроводи з нього до Європи в обхід Росії: Трансанатолійський (TANAP) і Трансадріатичний (TAP), – загальною вартістю не менш як 35 мільярдів доларів.

За словами Алієва, ці домовленості «змінять енергетичну мапу Європи».

На церемонії підписання був присутній і міністр закордонних справ Великої Британії Вільям Гейґ – енергетична компанія BP з цієї країни є провідним партнером проекту, в якому беруть участь також компанії з Азербайджану, Норвегії, Франції, Ірану, Росії й Туреччини.

Також там був і комісар ЄС із енергетики Ґюнтер Еттінґер, який назвав проект визначальним внеском у план Євросоюзу «Південний газовий коридор». За його словами, цей коридор у перспективі зможе постачати до Європейського союзу до 20 відсотків необхідного там газу.

А у Брюсселі президент Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу заявив, що досягнена сьогодні домовленість «відкриває двері до міцнішої енергетичної безпеки Європи».

Родовище «Шах-Деніз-2», що, за оцінками, має резерви у приблизно 1 трильйон 200 мільярдів кубометрів газу, зможе з часом постачати близько 20 мільярдів кубометрів газу на рік, із яких 6 мільярдів споживатимуть Грузія і Туреччина, решта ж піде до країн Європи.

Раніше Євросоюз підтримував інший проект транспортування газу з Каспійського регіону до Європи повз територію Росії – модифікований варіант планованого газогону «Набукко», відомий як Nabucco West, але раніше цього року консорціум «Шах-Деніз-2», єдиний наразі реальний постачальник газу в майбутньому, відхилив його й обрав проект, що його остаточно узгодили нині.
XS
SM
MD
LG