Доступність посилання

ТОП новини

Путін контролюватиме Януковича щоквартально (огляд преси)


Київ – Замість лікування хвороби, Україна отримала знеболююче. Так в цілому газета «День» характеризує останні події у спробі модернізувати країну. Іншими словами, влада натиснула на «європейські гальма» і пішла в «російські обійми». Після новин із Москви про підписання низки двосторонніх угод, зокрема, інформації про нову ціну на газ та кредит, в Україні розгорнулася дискусія про зовнішньополітичний розворот та економічні наслідки для країни. Видання пропонує п’ять висновків з останніх подій. Їх подано у статті «БРАТ-3»: задушення в обіймах, або Підписані в Москві угоди реанімують модель українсько-російської співпраці радянського зразка».

Нові газові угоди України та Росії передбачають щоквартальне узгодження застосування знижки до ціни палива з «Газпромом». Як пише «Комерсант Україна», «Нафтогаз» поправить своє фінансове становище, а енергоємна українська промисловість отримає перепочинок щонайменше до 2015 року. Однак, як зауважують експерти видання, при цьому Москва отримує новий постійно діючий інструмент тиску на Київ. Про інші негативи для України останніх домовленостей у Білокам’яній йдеться в статті «Газ до відмови, або Скидка «Газпрому» позбавляє Україну стимулів для реформи паливно-енергетичного комплексу».

Про те, чим загрожує українській економіці російський газовий бонус та комерційний кредит, розмірковує і газета «День». Видання, зокрема, зауважує, що підписані угоди фактично врятували країну від соціального колапсу, однак ці ж домовленості можуть загнати Україну та її економіку у глухий кут ще більше. Конкретніше йдеться в матеріалі «Врятувати економіку чи затягнути борговий вузол?».

Янукович став президентом завдяки підтримці олігархічних кланів. Вони вважали: буде політичний режим економічно впливових груп, що колективно вироблятимуть політику, а Янукович – уособлюватиме її. Але кожен український президент з автократичними нахилами приречений продукувати своїх олігархів, стверджує експерт тижневика «Країна». Янукович почав відтісняти тих, хто привів його до влади, й створювати свою групу підтримки. В його оточенні є три партії: перша – сили, друга – миру, третя – тих, хто орієнтується на рух в європейському напрямку. Першу представляють Рада нацбезпеки й оборони, Генпрокуратура, другу – Арбузов, третю – Льовочкін, Фірташ, Ахметов. Загалом олігархи хочуть врятувати Януковича хоча б до 2015 року. Тому що бояться радикального сценарію. Тому вони прагнуть витіснити силовиків із найближчого оточення Януковича. Більше про оточення Януковича – в публікації «Влада не може перемогти Майдан, але й Майдан поки що не може перемогти владу».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG