Доступність посилання

ТОП новини

Що нового скаже українцям Янукович?


Київ – Віктор Янукович дасть інтерв’ю українським журналістам у прямому ефірі, анонсує його прес-служба та сайт глави держави. В адміністрації президента запевняють, що тема інтерв’ю залежатиме лише від запитань журналістів. Водночас і в парламентській більшості, і в експертному середовищі переконані, що Янукович обов’язково торкнеться своїх домовленостей з Кремлем, питання євроінтеграції та виходу з політичної кризи. Дехто з фахівців не виключає, що він озвучить і кадрові зміни в уряді.

Віктор Янукович, який сьогодні опівдні планує дати інтерв’ю українським медіа в телевізійному ефірі – не має якогось плану інтерв’ю чи переліку тем – запевнили Радіо Свобода в адміністрації президента.

«Це буде інтерв’ю, теми залежатимуть від запитань журналістів», – пояснили в прес-службі АП.

Водночас наразі невідомо, чи багатьом українським журналістам вдасться потрапити на інтерв’ю з главою держави та поставити своє запитання. Представники частини українських медіа пишуть в соцмережах про те, що вони не можуть акредитуватися на цю подію. Немає повідомлень про порядок акредитації й на сайті глави держави.

В інтерв’ю Віктора Януковича йтиметься передовсім про перспективи євроінтеграції та про домовленості, досягнуті ним з Володимиром Путіним, таку думку висловив Радіо Свобода депутат від Партії регіонів Володимир Олійник.

Україна має нагоду вийти з політичної кризи , і президент озвучить свої висновки щодо нинішньої ситуації
Володимир Олійник
«Це буде фактично підсумкова прес-конференція року, яка торкнеться і планів на наступний рік. Я гадаю, предметом діалогу буде європейська інтеграція, і реакція на неї українського суспільства а також подробиці тих 22-х угод, які днями Київ уклав з Москвою, – вважає Володимир Олійник – Україна має нагоду вийти з політичної кризи, і президент озвучить свої висновки щодо нинішньої ситуації. Гадаю, вони матимуть кадровий характер. Але ці кадрові зміни матимуть на меті посилити уряд». Водночас Володимир Олійник засудив дії опозиції, яка, на його думку, вимагає відставки уряду, не пропонуючи нічого навзамін.

Тему та ідею спілкування «з народом» Януковичу підкинули в Кремлі – Чорновіл

Не виключено, що зміст розмови з журналістами та саму ідею інтерв’ю українському президенту диктують з Кремля, запевнив у коментарі Радіо Свобода колишній радник Віктора Януковича та керівник його виборчого штабу в 2004 році, депутат попереднього скликання Тарас Чорновіл.

В Москві під час переговорів мала місце вимога, щоб він звернувся до народу і «»
«засвітив» певні позиції
Тарас Чорновіл
«Судячи з останніх подій, Віктор Янукович став настільки керованим, що ідея такого спеціалізованого звернення до людей може належати не йому. Вважаю, в Москві під час переговорів мала місце вимога, щоб він звернувся до народу і засвітив певні позиції. Зокрема, я переконаний, що будуть озвучені позитивні моменти, як Україна уникла дефолту, як добре буде розвиватися її економіка. А також – тези про співпрацю у військово-технічній галузі й те що Україна координуватиме свою зовнішню політику з Росією (тобто, втрачає свою правосуб’єктність)», вважає Тарас Чорновіл.

Він не виключає, що український президент у Москві отримав поради щодо того, як заспокоїти масові протести, і його інтерв’ю в телевізійному ефірі може бути елементом такої стратегії.

Віктору Януковичу нині вигідно демонструвати діалог з українським народом, але не стане несподіванкою, якщо повноцінного діалогу з журналістами в ефірі не відбудеться – очікує політолог Вадим Карасьов.

Президент, очевидно, розповідатиме про те, чому було взято паузу в зближенні з Євросоюзом, і яких домовленостей він досягнув з Росією
Вадим Карасьов
«Президент, очевидно, розповідатиме про те, чому було взято паузу в зближенні з Євросоюзом, і яких домовленостей він досягнув з Росією. Говоритиме і про Євромайдан, і про політичну кризу – контенту буде багато, – наголошує політолог. – Хотілося б, щоб спілкування було змістовним. Зрозуміло, що подолати політичну та економічну кризи Росія уповні не допоможе, тож президент буде пояснювати, як в нових умовах Україна продовжуватиме співпрацю з ЄС».

Вадим Карасьов та інші політологи стверджують, що інтерв’ю Віктора Януковича відбуватиметься в стилі спілкування з народом більшості пострадянських лідерів. А саме, основні акценти будуть на соціальній сфері, і чимало своїх дія президент пояснюватиме турботою про добробут українців, очікують фахівці. Вони не виключають, що перед новорічними святами ітиметься і про якісь конкретні дії в цій площині, як-от подарунки, пільги та організація свят для малозабезпечених.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG