Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровськ перестане бути територією нелегальних протестів?


Дніпропетровськ – 19 грудня в апеляційному суді Дніпропетровської області місцеві євромайданівці оскаржуватимуть судову заборону на мирні зібрання в місті. Раніше окружний адмінсуд з подачі міськради заборонив до кінця року проведення у Дніпропетровську на десятках вулиць та площ будь-яких масових заходів, зокрема мітингів та пікетів. Учасники Євромайдану вважають це рішення таким, що порушує Конституцію України, і сподіваються, що сьогодні суд поставить крапку в цій справі й місто перестане бути «територією нелегальних протестів». Між тим у міськраді свої обгрутування на обмеження на проведення масових заходів.

За рішенням Окружного адміністративного суду, з 26 листопада до 31 грудня у Дніпропетровську з міркувань безпеки заборонені будь-які масові заходи в кількох десятках місць, зокрема на Європейській площі, де було розгорнуто Євромайдан. Масові зібрання також не можна проводити на площах біля міськради та облдержадміністрації, біля управління МВС, прокуратури тощо, це найпопулярніші місця для протестних акцій.
Мітингувати «у ведмежому кутку»?

Аби все ж збиратись разом, прихильники євроінтеграції знайшли «шпарину»: свої заходи вони анонсують як «зустрічі з депутатами міськради просто неба». Ухвалу суду координатори Євромайдану вважають блюзнірською і коментують досить емоційно.

Міська рада поставила своє рішення вище Конституції! Нас відправляють «на висєлки», у «ведмежий куток»
Костянтин Писаревський
«Міська рада поставила своє рішення вище Конституції! Нас відправляють «на висєлки», у «ведмежий куток», отуди, «в кущі», де нас ніхто не бачитиме й не чутиме. Тому ми вимагаємо збереження конституційних прав дніпропетровців. Ми за виключно мирний протест, мирний пікет, мирні зібрання», – сказав один з координаторів Євромайдану Костянтин Писаревський.

Тим часом міська влада, яка ініціювала заборону, зазначає: дбала передусім про безпеку громадян і про виконання в місті «Положення про проведення масових заходів». Цей документ, зокрема, визначає десятиденний термін попередження про організацію масового заходу та визначає перелік місць, де можна збиратись. Положення вже кілька разів скасовувалось у судах як таке, що суперечить Конституції, і знову ухвалювалось міськрадою. В управлінні внутрішньої політики міськради Радіо Свобода пояснили: на даний момент документ чинний і його треба виконувати.
«Вони не оскаржили його в суді. Отже, його треба виконувати, доки воно є. Було б інше рішення, ми б виконували інше», – сказав Радіо Свобода начальник управління Михайло Глікман.

Тим часом правозахисник Василь Сухов вважає, що судове обмеження масових зібрань в місті порушує міжнародне законодавство й одразу кілька статей української Конституції. Він впевнений: у четвер суд не зможе ігнорувати ці аргументи.

Навіть в сталінських судах відповідальність була індивідуальною. А що зробив окружний адміністративний суд? Він заборонив проводити мітинги партіям, громадським організаціям, фізичним особам. Усім
Василь Сухов
«Конституція України, стаття 61 встановлює те, що юридична відповідальність має індивідуальний характер. Тобто неможливо притягти до відповідальності усіх живих одним рішенням суду. Навіть в сталінських судах відповідальність була індивідуальною. А що зробив окружний адміністративний суд? Він заборонив проводити мітинги партіям, громадським організаціям, фізичним особам. Усім! Також була порушена 39 стаття Конституції – права громадян на мирні зібрання, мітинги, ходу тощо. Третя стаття, яка була порушена. Суд визначив заборону на мітинги з 26 листопада по 31 грудня. А стаття 64 Конституції говорить про те, що такі обмеження можуть бути встановлені тільки у випадку військового чи надзвичайного стану. Нам на інформаційні запити облдержадміністрація, облрада та міськрада відповіли: ні, військовий та надзвичайний стан не вводився», – сказав у коментарі Радіо Свобода Василь Сухов.

Між тим посадовці заплющують очі на те, що у самому центрі Дніпропетровська, на забороненій для мітингів Європейській площі, наразі відбувається передноворічний ярмарок. Його розгорнули, відтіснивши Євромайдан. У порушення санітарних норм продуктами торгують прямо з підлоги.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG