Доступність посилання

ТОП новини

Путін: ракет «Іскандер» на крайньому заході Росії ще не розміщували


Пускові установки тактичних балістичних ракет «Іскандер» під час останньої репетиції параду до Дня перемоги на Красній площі в Москві, 7 травня 2013 року
Пускові установки тактичних балістичних ракет «Іскандер» під час останньої репетиції параду до Дня перемоги на Красній площі в Москві, 7 травня 2013 року
Президент Росії Володимир Путін заявив сьогодні, що рішення розмістити ракетні комплекси «Іскандер» у Калінінградській області країни наразі ще не ухвалювали.

Виступаючи на щорічній підсумковій прес-конференції року в Москві, він заявив, що ці ракети – «не єдиний метод захисту і реакції» на загрози, які Росія вбачає для себе.

Путін нагадав, що Росія вважає за таку загрозу систему протиракетної оборони, що її створюють у Європі країни-члени НАТО, і що розміщення ракет «Іскандер» у Калінінградській області – лише один із варіантів реагування.

Попередніми днями в Міністерстві оборони Росії заявляли, що розміщення ракет малої далекосяжності в західній частині країни не порушує ніяких міжнародних домовленостей, у яких бере участь Москва, але при цьому не уточнювали, де саме розмістили і чи розмістили взагалі нові ракети.

Повідомлення про розміщення нових ракет викликали стурбованість у сусідніх із Росією державах Балтії, в Польщі, а також у США.

Наприкінці минулого тижня німецький щоденник «Більд» написав, що дані супутникової розвідки засвідчили розміщення протягом останнього року десятків передових мобільних ракетних комплексів «Іскандер-М» у Росії біля кордону з Польщею в Калінінградській області, крайній західній частині території Росії, а також уздовж кордону з трьома державами Балтії. Ці ракети, відомі в союзі НАТО як SS-26, здатні нести і звичайні, і ядерні боєголовки і мають, за даними газети, далекосяжність близько 500 кілометрів.

Росія вже давно погрожувала розмістити ці ракетні комплекси, високо мобільні, мало помітні і швидкі в дії, в Калінінградській області як захід у відповідь на плани розгорнути в Європі нову систему протиракетної оборони НАТО і США, що призначена для перехоплення можливих ракет із Ірану чи Північної Кореї і не здатна протистояти російським ракетам.
XS
SM
MD
LG