Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС пообіцяли поговорити з Росією про тиск на сусідів


Герман Ван Ромпей, архівне фото
Герман Ван Ромпей, архівне фото
Росія є для Європейського союзу стратегічним партнером, із яким він має довгий список розбіжностей, і нинішній тиск Росії на деякі країни-учасниці «Східного партнерства» «якісно змінює цей список», заявив сьогодні у Брюсселі президент Європейської ради Герман Ван Ромпей.

Виступаючи на підсумковій прес-конференції після засідання Європейської ради (саміту ЄС), він заявив, що Євросоюз обговорить це питання «дуже відверто і щиро, як це можна зробити з президентом Володимиром Путіним», на саміті ЄС – Росія наступного місяця.

«Ми не оминемо цієї проблеми, ми будемо говорити відверто про наші занепокоєння і про тиск, який чиниться не тільки на Україну, а й на інші країни східної частини Європейського союзу і Європи», – наголосив чільник ЄС.

Щодо України він заявив: «Майбутнє наших відносин довгострокове. Ми не можемо дозволити, щоб його підірвали короткострокові розрахунки і зовнішній тиск. Це має бути вільний вибір. На мою думку, майбутнє України – з Європою. Це можна вповільнити, заблокувати, але врешті цього не можна відвернути».

«Громадяни України знову засвідчили останніми днями, наскільки глибоко вони усвідомлюють історичну природу європейської пропозиції, що є найнадійнішим шляхом до сучасної, відкритої, незалежної України. Від імені Європейської ради можу сказати, що наша пропозиція, пропозиція політичної асоціації і тісніших торговельних зв’язків, далі лишається на столі, ми бажаємо підписати її, як тільки країна буде готова до цього», – наголосив Ван Ромпей.

Після зустрічі президента України Віктора Януковича в Москві з президентом Росії Володимиром Путіним цього тижня російська влада оголосила про рішення зробити знижку в ціні на газ для України на третину і надати Києву 15 мільярдів доларів кредиту після того, як наприкінці минулого місяця на саміті ініціативи ЄС «Східне партнерство» Янукович відмовився підписувати угоду про асоціацію України з Євросоюзом, заявивши, що відкладає це підписання через економічні труднощі і необхідність поліпшити відносини з Росією, значно погіршені останнім часом із боку російської сторони. У ЄС постійно критикують Росію за тиск на сусідів, які обрали європейський курс розвитку, і заявляють, що готові підписати угоду з Україною.
XS
SM
MD
LG