Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровськ отримав модель Катерини II «від Затуліна»


Дніпропетровський національний історичний музей імені Яворницького
Дніпропетровський національний історичний музей імені Яворницького
Дніпропетровський національний історичний музей імені Яворницького поповнився моделлю пам’ятника Катерині ІІ, виготовлення якої спонсорував російський політик Костянтин Затулін. Про появу експонату повідомили у Дніпропетровському історичному музеї.

За даними з музею, відвідувачі зможуть побачити експонат вже 24 грудня.

«Історія цього пам’ятника нерозривно пов’язана не тільки з історією Катеринослава, а й з ім’ям Олександра Пушкіна. За однією з версій, замовником бронзової скульптури Катерини ІІ висотою 3,5 метри був Афанасій Гончаров – прапрадід Наталії Гончарової (дружини Пушкіна). Довгий час нікому не потрібна, вона зберігалася в маєтку Гончарових «Полотняний завод», а згодом стала частиною посагу Наталії. У 1846 році за ініціативою катеринославського дворянства скульптура була встановлена на Соборному (нині Жовтневому) майдані Катеринослава. Після революції врятований Дмитром Івановичем Яворницьким від знищення пам’ятник став частиною колекції Дніпропетровського історичного музею і експонувався на майданчику поруч із кам’яними бабами. А під час фашистської окупації скульптура безслідно зникла», – мовиться у повідомленні музею.

Бронзову модель цього пам’ятника висотою в 60 сантиметрів на замовлення Пушкінського музею в Москві створила скульптор Ірина Макарова. До експозиції музею у Дніпропетровську увійшла авторська копія скульптури.

Як повідомляло Радіо Свобода, гроші на придбання скульптури Катерини ІІ дніпропетровському музеєві дав депутат Державної думи Росії Костянтин Затулін.
XS
SM
MD
LG