Доступність посилання

ТОП новини

Росія знову заявила, що хоче євразійської інтеграції України як «вибору українського народу»


Росія хотіла б бачити Україну учасником євразійських інтеграційних процесів, і російсько-українські домовленості від 17 грудня «підтверджують взаємну налаштованість на конструктивну роботу», заявив у суботу міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

Євразійські інтеграційні структури відкриті для країн-учасниць СНД, і Росія зацікавлена, щоб Україна брала участь у цій інтеграції, «з розумінням, що це вибір українського народу», сказав він в інтерв’ю російському агентству «Інтерфакс».

У Москві вважають, що інтеграційні процеси, які здійснюються в євразійському форматі і в рамках Європейського союзу, взаємно доповнюють одне одного, заявив Лавров.

Раніше в суботу його заступник Григорій Карасін теж заявляв, що Росія виступає за те, щоб «інтеграційні процеси не суперечили одне одному». Тим часом, за його твердженням, саме так часто роблять у Брюсселі, заявляючи, що асоціація якоїсь держави з ЄС автоматично означає, що ні в яку іншу інтеграційну організацію ця держава вступити не може.

Він також повідомив, що на початку наступного тижня в Москві відбудеться засідання Вищої євразійської ради – нинішнього найвищого керівного органу російських євразійських інтеграційних проектів. У цій зустрічі, сказав він, мають узяти участь президенти Білорусі й Казахстану, а також України.

Росія разом із Білоруссю і Казахстаном створила Єдиний економічний простір і Митний союз і тепер створює Євразійський економічний союз як наступний крок їхньої інтеграції. Україна прагне співпраці з цими структурами без вступу до них.

У Європейському союзі багато разів наголошували, що вітають співпрацю України з Росією й країнами Митного союзу, але застерігали, що норми Світової організації торгівлі дозволяють участь країни тільки в одному митному об’єднанні, тому участь України в Митному союзі під проводом Росії унеможливлює зону вільної торгівлі з Євросоюзом, домовленість про яку є невід’ємною частиною угоди про асоціацію з ЄС. Саме так сталося з Вірменією, яка готувалася парафувати свою угоду про асоціацію з ЄС, але після несподіваної заяви її президента про майбутній вступ країни до Митного союзу асоціація Вірменії з ЄС стала неможливою.
XS
SM
MD
LG