Доступність посилання

ТОП новини

Що робитиме Ходорковський на волі?


Михайло Ходорковський (л) і Ганс-Дітріх Ґеншер (п), який зустрічає його на летовищі в Берліні, 20 грудня 2013 року
Михайло Ходорковський (л) і Ганс-Дітріх Ґеншер (п), який зустрічає його на летовищі в Берліні, 20 грудня 2013 року
Президент Росії Володимир Путін у п’ятницю підписав указ про помилування колишнього керівника концерну ЮКОС Михайла Ходорковського, який відсидів 10 років. Того ж дня Ходорковський покинув колонію і вилетів до Німеччини, де нещодавно лікувалася його мати. На приватному літаку він прибув до Берліна. У суботу, 21 грудня, Михайло Ходорковський зустрівся там зі своїм сином Павлом. Цього ж дня у столиці Німеччини він бачився зі своїми батьками – Мариною і Борисом Ходорковськими. У неділю, 22 грудня, опальний російський підприємець проведе прес-конференцію, яку Радіо Свобода збирається наживо транслювати на своєму сайті з 14 години за київським часом.

Просто в аеропорту Берліна Ходорковському проставили в паспорті дозвіл на перебування строком на один рік. Раніше канцлер Німеччини Анґела Меркель привітала його звільнення.

Колишній міністр закордонних справ Німеччини Ганс-Дітріх Ґеншер, який зустрічав Ходорковського в аеропорту, в інтерв’ю німецькому телеканалові ARD заявив, що той хоча і втомлений, але щасливий від свободи і можливості незабаром зустрітися з рідними. Ґеншер заявив також, що вважає рішення Путіна, яке він особисто сприймає зі вдячністю, знаковим і обнадійливим щодо інших справ. Ґеншер подякував російському президентові за те, що той раніше двічі приймав його особисто з клопотаннями за звільнення Ходорковського.

У Німеччині Михайло Ходорковський оприлюднив заяву:

Дорогі друзі,

12 листопада я звернувся до президента Росії з проханням про помилування у зв’язку з сімейними обставинами і радий позитивному вирішенню.

Про визнання провини питання не ставилося.

Я хотів би подякувати всім, хто стежить усі ці роки за справою ЮКОСу, і за ту підтримку, яку ви надавали мені, моїй родині і всім, хто був несправедливо засуджений і досі переслідується. Я дуже чекаю хвилини, коли я зможу обійняти моїх близьких і особисто потиснути руку всім моїм друзям і колегам.

Я постійно думаю про тих, хто ще є в тюрмі.

Я окремо дякую панові Гансу-Дітріхові Ґеншеру за його особисту участь у моїй долі.

Перш за все, я збираюся віддати мої борги батькам, моїй дружині, моїм дітям і дуже чекаю зустрічі з ними.

Чекаю можливості відсвяткувати майбутні свята в колі сім’ї. Я бажаю всім щасливого Різдва і Нового року.

Михайло Ходорковський

Російський журнал The New Times публікує слова Ходорковського, який зателефонував до редакції.

«Після 10 років зараз – неймовірне відчуття свободи. Я вдячний вам і всім, хто підтримував мене весь цей час. Попереду ще багато чого, звільнення тих заручників, які ще залишилися у в’язниці, насамперед це Платон Лебедєв. Я всіх люблю, я щасливий. Зараз найголовніше – Свобода, Свобода, Свобода», – сказав він.

Це видання збирається оприлюднити першу розмову з Ходорковським.

Син Ходорковського розповів про зустріч із батьком
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

Неоднозначний Ходорковський

За 10 років, проведених в ув’язненні, опальний російський підприємець закріпив за собою статус людини, щодо якої російське суспільство настільки ж неодностайне, як і небайдуже. Директор «Левада-центру» Лев Гудков говорить, що кількість тих, хто відверто співчуває йому, була помітно меншою, ніж тих, хто довіряв офіційним формулюванням із приводу «справи ЮКОСу». Та при цьому далеко не кожен, хто не вірить в абсолютну безгрішність колишнього керівника ЮКОСу, вважав, що він повинен «сидіти».

Через кілька днів будуть готові результати опитування «Левада-центру», проведеного у зв’язку з помилуванням Ходорковського, але вже зараз можна припустити, що цей факт одні люди запишуть на користь Путіна, визнавши, що той повівся великодушно, інші ж президентові не подякують, оскільки спочатку вважали мотиви переслідування особистими і навіть корисливими.

Про це міркував в інтерв’ю Радіо Свобода соціолог Лев Гудков.

«Освіченіша публіка – як правило, це населення мегаполісів – сприйме це з великим ентузіазмом і зі схваленням. У цьому середовищі більше інформовані, залучені в інтернет, соціальні мережі, там, де йшло незалежне від влади обговорення всієї цієї проблеми, там сформувалося абсолютно зрозуміле і позитивне ставлення до Ходорковського, розуміння, що це політичний, замовний судовий процес, що ніякої законності і справедливості в ході процесу немає, що сам процес (і перша, і друга справи Ходорковського) був ініційований Путіним або його найближчим оточенням, із одного боку. А з іншого боку, до нього підключилися вже меркантильні, матеріальні інтереси захоплення найбільшої, найефективнішої російської компанії. Оскільки Путін говорив, що власність цієї компанії піде на підвищення пенсій, на соціальні виплати та інше, як це не дивно, якась частина населення, не дуже велика, чекала на це. Потім стало все більш зрозуміло, що просто було рейдерське захоплення компанії. Відповідно, це все перейшло до людей із найближчого оточення Путіна. Та не дуже велика частина, яка стежила за цією справою (приблизно 25–28 відсотків), сприймала все, що пов’язано з Ходорковським, просто як прояв свавілля, мафіозного захоплення компанії і особистої мстивості Путіна. Більша ж частина, яка сидить на федеральних телевізійних каналах, звичайно, отримує інформацію тільки дозовану, спущену згори з відповідною інформацією. Там інтересу до процесів у справі ЮКОСу особливо немає. Там ставлення до Ходорковського явно негативне – соціальна заздрість, недоброзичливість і загальна думка: нехай сидить. Можу припускати, що думки розділяться приблизно таким же чином. Більшість усе-таки вважає, що було б корисніше для країни випустити Ходорковського, щоб він працював в економіці підприємцем, у громадській сфері, займався просвітницькою та громадською роботою», – вважає Гудков.

У Росії прес-секретар президента Володимира Путіна Дмитро Песков заявив, що Михайло Ходорковський вільний повернутися до Росії, коли захоче.

У політиці чи поза нею?

Яким буде його політичне майбутнє? Американська газета Washington Post відзначає, що у в’язниці колишній керівник ЮКОСу переглянув багато своїх колишніх переконань і здобув значний політичний авторитет, що робить його привабливою фігурою для позасистемної російської опозиції. Проте, вважає газета, ніщо не вказує на те, що після десятирічного ув’язнення у Ходорковського виникне інтерес до політичної діяльності.

Лідер «Іншої Росії», творець опозиційного руху «Стратегія-31» Едуард Лимонов вважає, що Ходорковський не буде займатися політикою.

«Моя думка, що як розумна людина він не піде в політику з однієї простої причини: у ліберальній політиці вже є лідери. Назвімо Навального, Прохорова. І бути ще третім у цій обоймі для нього, я думаю, буде принизливим і як для людини, яка стільки настраждалася, плюс абсолютно невідомий результат цієї боротьби за лідерство в ліберальній опозиції. Навальний уже багато чого досяг, а Ходорковського стали призабувати. Не піде він у політику. Я думаю, що 10 років для нього досить. Плюс ми не знаємо, що там була за домовленість. Можливо, з нього якраз і взяли слово, що він не піде в політику, і на цій підставі помилували. Ось так усе виглядає. А лідером загальної опозиції він ніколи не зможе стати, оскільки ліберальна опозиція – в найкращому разі це 15 відсотків виборців. А на вільних виборах, де присутні і ліві кандидати, і кандидати від націоналістів, я думаю, лібералам не світить перемога ніяк», – вважає Лимонов.

Ходорковський помилуваний, та режим у Росії не пом’якшується

Голова британської компанії Hermitage Capital, юрист якої Сергій Магнітський загинув у російському слідчому ізоляторі, Вільям Браудер теж оприлюднив заяву з приводу звільнення Ходорковського.

«Михайло Ходорковський звільнений після того, як 10 років він утримувався в заручниках за особистим розпорядженням Володимира Путіна.

Уявляю, яким випробуванням було для нього ув’язнення, і радий за нього і його родину, яка дочекалася його на волі.

Але ми не повинні забувати, що Путін вкрав 10 років у людини заради політичної вендети.

Ми не повинні забувати, що юрист Василь Алексанян, заарештований за тією ж сфабрикованою справою, помер у віці 39 років, тому що йому не забезпечили належного лікування, щоб змусити дати свідчення проти Ходорковського.

Ми не повинні забувати про тисячі інших людей, яких узяли в заручники і мучать корумповані співробітники силових відомств, – про таких людей, як Сергій Магнітський, якого замучили до смерті, коли він розкрив корупційну схему, організовану великими чиновниками.

Дешевий піар заради реклами путінської Олімпіади не може замінити справжню справедливість для жертв, життя яких були загублені путінським режимом», – пише Браудер.

Газета британських ділових кіл Financial Times підкреслює, що було б помилкою розглядати помилування Ходорковського як пом’якшення політичного режиму в Росії. На думку газети, це – «добре прорахований крок російського автократа, який має намір витягти всі можливі дивіденди зі свого милосердя». Financial Times пов’язує помилування Ходорковського з прагненням Путіна представити Росію рівноправним партнером Америки і наддержавою. Крім того, вважає газета, звільняючи Ходорковського, російський президент сподівається «вирвати жало західних протестів», які засуджують його режим. «Ходорковський на волі, – завершує свій коментар Financial Times, – але в Росії не відбулося ніяких змін».

За матеріалами Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG