Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Туреччини пригрозив вислати послів через корупційний скандал навколо його уряду


(архівне фото)
(архівне фото)
Прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган пригрозив у суботу вислати кількох послів і чільних представників посольств низки країн, заявивши, що вони причетні до «провокацій» із розслідуванням широкого корупційного скандалу в колах, наближених до його уряду. Проурядова преса конкретно звинувачує в цьому посла США.

За словами Ердогана, його Партія справедливості і розвитку сама бореться з корупцією.

Тим часом у кількох містах Туреччини в суботу відбулися протиурядові демонстрації, учасники яких вимагали відставки прем’єра з його урядом і називали його помірковану ісламістську партію розплідником корупції.

Також у суботу прокуратура висунула звинувачення в рамках цього розслідування, серед інших, синам двох міністрів, внутрішніх справ і економіки, яких підозрюють у причетності до цього корупційного скандалу.

Крім них, під варту у зв’язку зі скандалом узяли генерального директора державного банку «Халкбанк» і ще низку людей – станом на суботу загалом 24 особи, всього ж у цій справі затримували понад 50 осіб, серед них і сина міністерства довкілля.

У п’ятницю Ердоган, реагуючи на скандал, усунув із посад багатьох начальників поліції, зокрема, 14 осіб тільки у столиці Анкарі; у четвер він так само звільнив керівника поліції найбільшого міста Стамбула і п’ятьох комісарів поліції й десятки поліційних начальників нижчих рівнів у Стамбулі й Анкарі, які брали участь у слідчих діях. Прем’єр звинувачує їх у «брудних діях» проти його уряду й заявляє, що все слідство є намаганням очорнити його уряд напередодні місцевих виборів наступного року.

Скандал спалахнув у вівторок, коли відбулися перші масові затримання підозрюваних. Звинувачення у справі стосуються таких дій, як незаконні грошові перекази до Ірану у вигляді передачі Тегеранові золота, що заборонено міжнародними санкціями, чи хабарництво у великих масштабах на суми в мільйони доларів, що стосувалося будівельних проектів.
XS
SM
MD
LG